Szentesi VSC 91-esek Rögbi Klub
Szentes Rugby Football Club - Hungary: since 1991

TÖRTÉNELEM - HISTORY 1991

Az első rögbis eseményt - egy bemutató játékot - az 1982-ig GAMF-os, majd BEAC-os rögbis Papp István szervezte az 1988. május elsejei ünnepségek egyik körítéseként.
A később létrejövő csapat alakuló edzése 1991. március 18-án volt a szentesi MÁV pályán. A csapat tagjai főleg középiskolások - Pollák - az akkori felnőtt csapatokhoz képest jelentősen fiatalabb évjárat. Papp István támogatásával az alapító és a csapatot további 8 éven vezető, kezdetben játékos Vida-Szűcs Lajos volt, aki kecskeméti és BEAC-os klubtagság után tért vissza Szentesre..

                                                                 Ld. az 1991. májusi toborzó plakátot, melyen egy teljes csapatlista is található ------------------------------------------

 

   SZÖVETSÉG - korábbi történelem ld. itt
A Magyar Rögbi Szövetség ekkora már tagja volt a két világszövetségnek, a francia orientáltságú FIRA-nak, és a nagy angolszász rögbi-nemzetek által irányított IRFB-nek.
Az 1980-as években nem engedélyezte a szocialista rezsim a szövetségalapítást, illetve röplabda szövetség alágaként megjelenést javasolta (mert az is rö-vel kezdődik, mondták :-). 1978 óta folyamatosan alakulgattak a csapatok. A BEAC után a Kecskemét, majd 1982-től ugrásszerűen több csapat. Hivatalos szövetség híján a válogatott ligaválogatottként játszhatott többször Ausztria csapata ellen.
A rendszerváltás eredményeként 1990-ben megalakult a Magyar Rögbi Szövetség.
1991. tavaszán az elnöke Hardy László volt, a főtitkára pedig Erdélyi Sándor.


1991. június 16-án  Kecskeméten a GAMF pályán egy esős napon lejátsza a csapat első mérkőzéseit:
Szentes - BEAC II.             0-12
Szentes - FASE junior      32-0
Szentes - BEAC II.            0-36
Szentes - Kecskemét II.   16-22  


      ld. Szentesi Élet cikk
 


és a csapat:
Álló sor: Rákóczi Zoltán - Kisrákó, Busi Lajos, Mészáros Tamás - Möszke, Litovszki Norbert, Krausz Zsolt, Molnár Ferenc  - Mofe, Kása Gábor, Rákóczi Gábor - Nagyrákó,
Ülő sor: Antal Mátyás, Debreczeni János - Debó, Dobos Attila - Dod (csk../captain), Katona-Kiss Róbert, Keller Ferenc, Faragó Róbert - Farobi, xx, Horváth Tibor - Tibszi, xx, Medvegy Zoltán, Vida-Szűcs Lajos edző/coach
Akinek nem tűnt fel: akkoriban még a jó öreg sárga labdák voltak a mezei labdák. Egy két Adidas minőségi előfordult, de a zöm ez a nem is tudni hol gyártott sárgaság volt, amit idejekorán elkezdtünk szintelen boksszal kezelni a víz és tönkremenetel ellen. Csúszni csúszott becsülettel.

1991. július 25-én a Szentesi Vasutas Sportegyesület - Posztós János elnök vezetésével - szakosztályává felveszi a rögbicsapatot, aminek több következménye is lett:
- a focisták által nem használt, habár kissé leromlott állagú, szikes talajú MÁV pályát csak mi használjuk, a későbbi rendszeres locsolás és nyírás azért meg fog látszani idővel rajta,
- a rögbicsapat mindenkori szakosztályvezetője, ekkor Vida-Szűcs Lajos az SZVSC elnökségi tagja lesz,
- a csapat sok éven keresztül jogosult ingyenes vasúti utazásra, mely tetemes segítség volt az első néhány évben

ld. Szentesi Élet 1991.09.07-i cikket

    SZÖVETSÉG
1991. 06.18-i keltezéssel Erdélyi Sándor szövetségi közgyűlésre invitáló levelet küld (július 07. BEAC pálya, 10.00), ahol az őszi bajnoksággal, kupával kapcsolatos ügyekről szólt a tervezett napirend. Végül is a tervezett napirend jelentősen átalakulhatott, mivel az augusztus 18-án 18.00 órára ugyancsak a BEAC-ra tervezett ülésen már egy új szövetségi vezetés körvonalazódik.
Habóczki Gusztáv - elnök, aki cégénél az Energovill Rt-nél irodát is biztosítana
Igor Urhanov - főtitkár, az Energovill igazgatója, a BEAC akkor már több mint egy éve edzőjének, Szláva Kozmenkónak munkatársa
Elnökségi tagok: Mihajlovics Pál - gazdasági vezető, sajtó és játékvezetői testület megbízottjai
.

A nyár elején már körvonalazódott a nyári és őszi program, melyről a csapat tagjai még júliusban megkapták az értesítést.

Augusztus 18-án, ismét a GAMF pályán mérkőzés a BEAC juniorral. A pestiek  ismét jelentős arányban nyertek.

Augusztus 24. és 31. között a csapat velencei tavi edzőtáboron vett részt. A vendéglátó KÖFÉM Székesfehérvár mellett az esztergomi csapat is ott táborozott.
A közel egy hét a tizenegynéhány szentesire kemény edzéseket és néhány edzőmérkőzést hozott. A nagy terhelés miatt a hét közepére mindenki "elkészült", így a szerdai napon egy laza gyalogtúra lett a program a közeli Meleg hegyre, mely a Velencei hegység legmagasabb pontja (360m).

    SZÖVETSÉG
Hardy László 1991.08.21-i keltezésű meghívója már rendkívüli közgyűlést ír ki szeptember 1-ére. Az Elnökség megválasztása is tervezett téma tagfelvétel és alapszabály módosítás mellett.

        
ITT 1991.09.01-ÉN MEGTÖRTÉNIK A SZENTESI CSAPAT FELVÉTELE AZ MRGSZ TAGJAINAK SORÁBA.

Közben feláll a Szövetség új vezetése is, az elnök Habóczki Gusztáv lett, a főtitkár pedig Gacsal József a BEAC játékosa, volt cspatvezetője.
A Szövetség székhelye az Energovill Rt. irodájába került, 1036 Budapest Árpád fejedelem útja 53/a.

1991. szeptember 13-án a Szentesi Vasutas Sportklub új elnökévé Makra Zoltánt választották.

Az első bajnoki mérkőzés helyszíne Székesfehérvár. A Bregyó-közi pályán az ellenfél a Székesfehérvár második osztályban nevezett vegyes csapata.
A végeredmény 10-40 lett a Szentes javára, ha nem is a cikkben jelzett fehérvári első csapat ellen, de akkor is biztató eredmény az újonc csapattól, hasonló korú, de sokkal tapasztaltabb csapat ellen.

A csapat tagjai:
Álló sor:
XY, Litovszky Norbert, Baranyi Gábor - Börni, Busi Lajos, Katona Kiss Róbert, Krausz Zsolt, Rákóczi Gábor - Nagyrákó, Kása Gábor, Rákóczi Zoltán - Kisrákó, Mészáros Tamás - Möszke, Juhai Péter, , Magyar József, Vida-Szűcs Lajos - edző
Guggoló sor:
Antal Mátyás, Horváth Tibor - Tibszi, Szabó László, Kovács Norbert, Zöldi Attila, Faragó Róbert - Farobi, Dobos Attila - Dod, Debreczeni János - Debó
 



Az ősz folyamán a következő tervezett mérkőzésre nem került sor, az előzetesen benevezett Dunaújváros Főiskola ekkor még nem tudott felállni.

Az ezt követő mérkőzéseken világosan kitűnt mekkora hátrány a csapat fiatal kora. Hiába a gyorsan fejlődő technikai tudás és gyors játék gyors játékosokkal, a középiskolás fiatalok nem tudták felvenni a versenyt a sokkal fizikálisabb idősebb játékosokkal a néhány alkalmi bajnoki mérkőzésen.
1991.10.20. BEAC II. - Szentes  37-4    Kecskemét GAMF pálya  

1991.11.09. Pécsi Termeszek - Szentes  66-10 (34-4)   Pécs Bőrgyári pálya

A mérkőzés játékvezetője a csapathoz csatlakozott Stannek Hagen, aki ebben az időben a csongrádi Batsányi Gimnázium nyelvi lektora volt, s csatlakozott a csapathoz. Játszani ezért nem tudott, mert a szövetségi játékvezető nem érkezett meg, s neki kellett levezetni a mérkőzést.

Álló sor:
Horváth Tibor (Tipszi), Mészáros Tamás (Möszke), Baranyi Gábor (Börni), Stannek Hagen, Rákóczi Zoltán (Kisrákó), Kovács Róbert, Katona Kiss Róbert, Vida-Szücs Lajos edzö
Guggol:
Litovszky Norbert, Dobos Attila csk. (Dod), Szabó László, Zöldi Attila, Molnár Feri (Mofe), Busi Lajos, Antal Matyi, Debreczeni János (Debó

 

 

 

 

1991.11.24. Battai Bátor Bulldogok - Szentes  42-13 (20-13)  Érd

 

 


 

  VILÁGSZÖVETSÉG - IRFB
A második rögbi világbajnokság színhelye az Egyesült Királyság, Írország és Franciaország volt,
az elsőhöz hasonlóan 16 résztvevővel.

A döntők eredményei:

QUARTER-FINALS
 
SEMI-FINALS
 
3rd PLACE PLAY-OFF
 
FINAL
England 19 - 10 France
England 9 - 6 Scotland New Zealand 13 - 6 Scotland AUSTRALIA 12 - 6 ENGLAND
Scotland 28 - 6 W Samoa
Australia 19 - 18 Ireland
Australia 16 - 6 New Zealand
New Zealand 29 - 13 Canada

 

    SZÖVETSÉG

 Az őszi szezon zárásáról, a tavaszi szezon indításáról az alábbi levél került kiküldésre 1991. december elején.

Az NBII-es bajnokságban nem született értékelhető eredmény, csak alkalmi mérkőzések voltak.
Az NBI-ben az alábbi sorrend született:

                  

A válogatott szövetségi kapitányi teendőinek ellátásával Vjacseszláv (Szláva) Kozmenkó lett megbízva.
 

És néhány kép az előzményekről:
1980 tavasz, a Gamf - Kecskemét csapata már fél éves:

1981, a GAMF csapata kupagyőztes:

1983, a GAMF első külföldön gyöztes csapata:

További történelem/More history: http://hu.wikipedia.org/wiki/Rögbi
magyar és nemzetközi - egyre bővülő részletességgel

 

 

 

 

 

 

 

 

 




rugby@szentes.hu