A SZENTESI FOCI - DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE 1900-1909-ig
a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 


1903.
"A Szentes Története évszámokban (1075-1945) újabb sportág első lépéseiről olvashatunk:
„ 1903. június 14. A Szentesi Sportegylet „kétkezes labdázó társasága és a football csoport” versenyt tartott a lóvásártéren”
Feltehetően ez volt az első bemutatkozása a kézilabdásoknak, és a focistáknak, a vasútállomás mellett levő lóvásártéren kialakított pályán. Feltehetően még a nagypályás kézilabda csiráit láthatták itt a nézők.
1903. június 28. A Szentesi Sportegylet szervezésében megtartották az első kerékpárversenyt. Két kategóriában lehetett nevezni: országúti verseny egyleti tagoknak (7 km) országúti verseny nem egyleti tagoknak (10 km). Az egyleti tagok versenyén, amelyen nyolcan indultak, Radimetzky István ért elsőnek a célba; ideje 12 perc 26 másodperc. A nem egyleti tagok versenyén öt fő indult, a győztes Brec János lett.”
„ 1903. augusztus 2. A helybeli egyetemi ifjak egyesülete ’országos olimpiai versenyt’ rendezett, amelyen az alábbi sportágak szerepeltek: távúszás a Tiszán Csongrád –Szentes között (9 km)  300 méteres gyorsfutás, súlydobás, távolugrás, 1500 méteres síkfutás, 350 méteres gyorsúszás.
Ezek és az ilyen versenyek alapozták meg a később a SzTE nagyszabású és népszerű versenyeit, miután meghozta a város azt a döntést, hogy a sok kisebb egyesületből, vagy egyesületen kívüli csoportból megalakítják Szentes első nagyegyesületét."
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


1909.
"A Szentes Története évszámokban 1075-1945 kiadvány szerint:
1909. novemberében a Szentesi Sportegylet szervezésében – a vásártér szélén levő gödrös területen – elkészült az állandó korcsolyapálya, amelyhez öltöző és melegedő pavilon is hozzátartozott. (Nagyjából a mai vasutas bérházak helyén a Baross utca, és az Attila utca szögletében lehetett. Más források szerint, meg a vasúti síneken túl, a mai HUNGERT parkoló helyén.)"
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.