A SZENTESI FOCI - DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE 1920-1924-ig
a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 


Az I. Világháború idején – többek között – a labdarúgósport is erősen visszaesett, az embereknek nem nagyon volt kedvük a szórakozásra, idejük a sportolásra, de az addig erősen stagnáló focicsapat újra összeállt, és az 1922-24 évekre már megint a régi fényében tündökölt, és sorra aratta a győzelmeket, igen komoly szervezőmunkával nagyon komoly szegedi, Kecskeméti, szolnoki és budapesti csapatokat sikerült Szentesre hozni. Erre a korszakra megérett a jogos igény egy korszerű sporttelepre, és a dicsőséges szereplés eredményeként Szentes Város akkori Képviselő-testülete átengedte sportolási célra a Kurca part mellett Erzsébet-kertet (melyet Erzsébet királynőről neveztek el korábban) - mely a mai Széchenyi ligettel szemben volt található. Így lehetővé vált, hogy megépülhessen az Alföldnek abban a korban az egyik legszebb és legnagyobb befogadóképességű sportpályája és a fából készült – alatta korszerű öltöző és fürdő - fedett tribünje. Ideális környezet az egészséges sportolásra, lehetőség – a belső füves pálya kímélése miatt -az edzőpályák kialakítására. Az építkezésnél több helyi kisiparos, - ács, kőműves, asztalos, fuvaros, kereskedő stb - sportszerető ember adta pénzét, munkaerejét, hogy ez a csodálatos környezet tényleg a sportot, a felüdülést, a szórakozást szolgálja, a kor szellemét és a helyi viszonyokat megfelelően tükrözze.  Akik a legtöbbet tették a sportpálya elkészítésében a teljesség igénye nélkül: Kádár Árpád, Csallány Gábor, Botyánszky János, Nittinger Géza, Szántai László, Ibolya László, és Szatmáry János.
Az akkori sporttársadalom nem nélkülözte a társadalmi rétegek éles elkülönülését sem. Voltak kifejezetten úri sportok, ahova a szegényebbek csak dolgozni, labdát szedni mehettek be, vagy annyira drágák voltak a felszerelések, hogy azokat sem mindenki tudta megvásárolni, és akkor még a sport állami támogatása meglehetősen ismeretlen fogalom volt. A szegényebb rétegek sportja közé tartoztak a küzdősportok (ökölvívás, birkózás) és a labdarúgás. Gyakorlatilag komoly nézőközönsége, több száz esetleg ezer fő azonban talán csak a futballmérkőzéseknek volt. A focihoz nemcsak Európában, hanem Magyarországon is, a legkisebb faluban is értettek, nem véletlenül volt szólás később sem, hogy Magyarországon 10 millió szövetségi kapitány van, aki mind jobban ért a labdarúgáshoz, mint az az egy, aki éppen „hivatalban” van.
A társadalmi rétegek burkolt harca sajnos a sportéletbe is bevonult. Egyes elbeszélések szerint a tehetősebb polgárság tagjai, gyermekei nem szívesen játszottak együtt a kétkezi, fizikai munkás gyerekekkel, és ezért az 1920-évek elején, az SzTE-ből kiváltak a munkás társadalom képviselői, és megalakították a Szentesi Munkás Testedző Klubot. AZ SzMTK jó egy évtizedig működött külön, de aztán újra egybeolvadt az SzTE-vel. A régi-új klub továbbra is az SzTE címet viselte.
Mivel nagyon jó csapat jött össze erre az időszakra, a város akkor sportvezetői és politikai vezetői úgy döntöttek, hogy a város sportsikereit magasabb szinten egy professzionális labdarúgó csapat jobban tudná képviselni, és akkor megalakították a máig is legmagasabb osztályban és szinten játszó labdarúgócsapatot, az Árpád Sport Klub-ot. Írásos emlékek nem nagyon maradtak fel ebből a korszakból, és a szájhagyomány általában erősen szépíti a múltat. Az azonban biztos, hogy az akkor neves játékosok meglehetősen intenzív és eredményes évad alatt – a szóbeszéd szerint még Hollandiába is kijutottak – arra az elhatározásra jutottak, - a szóbeszéd szerint elfogyott a támogatók pénze már akkor is - hogy már nem érdemes itt focizni tovább, és rövid idő alatt a csapat lelkesedése lelohadt, majd szétszéledt, és végül tavasszal, 1927-ban az ÁSK feloszlott. A foci visszaesetett egészen a II. Világháborúig. Erről az időszakról nem igen maradtak feljegyzések, de kiemelkedő játékos vagy sportvezető emléke sem maradt ránk ebből az időszakból.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


1920.

1920. április
április 10. vasárnap
Barátságos

Szentesi TE - Szegedi SC 0-1



1920. július
július 11. vasárnap
Alföldi Újság (XX.évf. 75.)

Labdarúgó mérkőzés
Ma délután fél hat órai kezdettel lesz a szarvasi MOVE football csapatának labdarúgó mérkőzése  a SzTE csapatával. A mérkőzés sikerének biztosítéka: a csapatok mostani abszolút jó formája, míg a szarvasiakat igen jó hírek előzik meg, úgy igen szép mérkőzésre van kilátás.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

július 16. péntek
Alföldi Újság  (XX. évf. 78. sz.)
Football mérkőzés
A m. kir. III. Vasútépítő Zászlóalj lesz a vendége az SzTE Törekvés csapatának. Mélyen leszállított árakkal vasárnap du. 6 órai kezdettel labdarúgó mérkőzést tart.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

július 17. szombat 
Alföldi Újság ( XX, évf. 79.sz.)
           
Az Erzsébet liget – sporttelep
A SzTE vezetősége megkereste a városi tanácsot, hogy engedje át az Erzsébet ligetet, mely mostanában játszóhelyül használtatik, az egylet részére sporttelep céljára.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

július 20. kedd 
Alföldi Újság  (XX. évf. 81. sz.)

Érvénybe lépett a botbüntetés! Kisebb súlyú jogsértések esetén lehetett kiszabni, és akivel szemben egészségi okokból nem lehetett alkalmazni, azt a büntetést „leülősre” lehetett átváltani. Pl 12 botütés, de nem engedélyezi az orvos, akkor 12 hónapra „becsukták”.
Bár nem szorosan tartozik a sporthírek közé, de az adott társadalmat jellemzi (– szerk)
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

július 22. csütörtök 
Alföldi Újság (XX, évf. 83. sz.)
A SzTE 1920. június 27-re hirdetett, de az eső miatt meg nem tartott népünnepélyét f. év július 25-én tartja meg a Széchenyi ligetben, a 46-ik gyalogezred zenekarának a közreműködésével.
A népünnepély programja a következő:
De. 11 órakor a 46-ok gyalogezredének zenekara térzenét ad a piactéren ( a mai Kossuth téren – szerk.)
Du. 2 órai kezdettel a Széchenyi ligetben sétahangverseny
A népünnepély további programja a már 27-én is hirdetett program marad.
Du. 6 órai kezdettel a Kiskunfélegyházi Sport Club I-ső csapatával mérkőzik a SzTE csapata.
Belépődíj a Népünnepélyen 5 korona, a futballmérkőzésre fenntartott hely 15 korona, I-ső hely 12 korona, II-ik hely 8 korona, állóhely 6 korona, diák és katonajegy 5 korona.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

július 27. kedd
Alföldi Újság ( XX. évf. 87. sz.)

SzTE- Kiskunfélegyházi SC I. 6:0 (2:0)
Nagyszámú közönség, katonazenekar … mind a kettő szokatlan valami Szentesen a footballpályán. Vasárnap mind a kettő meg volt. Körülbelül 2500 főnyi közönség nézte végig a mérkőzést, félidőben pedig a népünnepségre az átjött szegedi katonazenekar szórakoztatta a közönséget. Magáról a mérkőzésről nem sok megjegyezni való akadt. A vendégcsapat, bár tetszetős összjátékkal dolgozott, nem volt komoly ellenfele a most nagyszerű formában levő SzTE-nek, melynek minden tagja igyekezett a lehető legjobbat nyújtani. A gólokat Dudás 2. Horváth 2, és Visnyei rúgták. Egyénileg Dudás, Béres, Szathmáry és Blázsik tűntek ki, míg a félegyháziak centerhalfja és a balszélső nyújtott elfogadhatót. Jó volt a bíró, Haffer is.( lám mit tesz ha győz a csapat, még a bíró is meg van dicsérve – szerk.)
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

1920. augusztus
augusztus 19. csütörtök 
Alföldi Újság (XX. évf. 95. sz.
Labdarúgó mérkőzés István király napján
A SzTE vendége a szegedi Pilóták I. csapata volt. A Pilóták csapatában több neves akkori futballista játszott, talán a legjobb csapat voltak ebben az időben Szegeden. Így aztán a a SzTE- csapatának ismét a tudása legjavát kellett adnia, ahhoz, hogy méltán megállja a helyét. Az SzTE csapatában két új játékos is bemutatkozik, mely a csapat erősödését jelentheti. (Sajnos magáról a mérkőzésről nincs híradás – szerk.)
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

augusztus 22. vasárnap 
Alföldi Újság (XX. évf. 95. sz.)
Labdarúgó mérkőzés
Ma délután 6 órakor az Erzsébet kerti pályán a SzTE és a Csongrádi MOVE TK jóképességű csapatai között, melyet legutóbb a SzAK II. csapata igen erős küzdelemben tudott csak 4:3 arányban legyőzni.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


Ramblerek - magyar proficsapat próbálkozás Németországban:

Forrás: M. Hírlap




1920. szeptember
szeptember 23.
Alföldi Újság (XX évf. 106. sz.)
Atlétikai Verseny
A Szentesi Torna Egylet vezetősége átérezve a közönség egy bizonyos részének jogos óhajtását, már a múlt hónapban a Kormányzó úr őfőméltósága tiszteletére egy nagy atlétikai verseny megtartását tervezte. Sajnos rajta kívül álló ok miatt elmaradt.
Részben a jogos kívánalomnak leget teendő, másrészt, hogy Egyesületünk ne csak egy irányba működjék – elhatározta és most már 26.-ra tervbe is vette, legalábbis egy háziverseny keretében egy atlétikai verseny megtartását. E versenyre a költségek redukálása végett csak a közeli városok atlétáit hívják meg. Tulajdonképpen az eddig kultivált football is az atlétika fogalma alá tartozik, mégis a közönség egy része ezt nem tartja annak, illetve nem kedveli, mert e játék néha véletlenségből, s néha akarattal is durvává fajul.
Az Ógörög kórból származó atlétikát, melynek Olympia városa volt a fő helye, és az újabb korból származó footballt tehát úgy hasonlíthatjuk egymáshoz, mint a színdarabok közül az újabb bohózatokat és a komoly tárgyú klasszikus műveket. Mindegyiknek van közönsége, de az igazi műértő. Illetve műélező közönség csak ez utóbbiért rajong. Így van ez a sportoknál is. Mindenesetre az a fő, hogy legyen közönség mind az egyiknek, mind a másiknak, de a legfontosabb az lenne, ha a művelője is lenne!
Már a régi Görögországban a testi ügyesség fejlesztése minden polgárra nézve hazafias kötelesség is volt. A modern atlétika hazája Angolország, mely leszármazója a görög atlétikának. Az angol faj bámulatos testi és lelki erejét, amely a háborúban a máról holnapra katonává lett egyéneknél is megnyilvánult, az atlétikának köszönheti, amit Angliában a közönség is elismer és méltányol. Az atlétika valósággal összeforrott az angol nemzeti jellemmel.
Mennyivel inkább kívánatos és szükséges Magyarországon, különösen most. Nagyon helyesen a kormány nagy súlyt helyezett a sportokra, mely ma már sokkal többet jelent  az „Ép testben ép léleknél” Ez nagy nemzet hazafias kötelességét jelenti. Ennek tudatában kezdte megépíteni Egyesületünk e célra szükséges pályát, és e célból óhajtja megrendezni – ha bár ez alkalommal csak szűkebb keretek között – az első atlétikai versenyét, melyen Szentes fiai, köztük országosan ismertek is, szerepelni fognak.
Tekintve, hogy anyagi helyzete nem olyan, így a felszerelések fogyatékossága, mondhatni teljes hiánya miatt ez alkalommal csak olyan számokat vesz fel a programjába, melyhez az eszközök is helyi szereplők lesznek.
Program

  1. 100 m-es síkfutás
  2. magasugrás
  3. távolugrás
  4. diszkoszvetés
  5. súlydobás (esetleg gerelyvetés és ha lesz rúd, akkor rúdugrás is)

Hogy az „ ambitiót” fokozzák minden versenyszámnál három díjat állapítottak meg, sőt ha sikerül, a közönség áldozatkészségével az ALL Round atlétáknak, akik több számban nyernek, emléktárgyat is vesznek. Szép és kedves volna, ha a SzTE adományán kívül más egyesületek is tűznének ki jutalomdíjat. Kedves volna pl. miként másol van a hölgyek jutalomdíja.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.





1920. október
október 3 vasárnap
Alföldi Újság (XX. évf. 109. sz.)
A Szentesi Iparos Ifjak Testedző Egyesülete és a SzTE ifjúsági csapata ma vasárnap délután fél 4 órai kezdettel az Erzsébet kerti sporttelepen barátságos labdarúgó mérkőzést játszik. A most alakult Iparos Ifjak Testedző Egyesületének (IITEE) ez lesz a bemutatkozó mérkőzése.
Szentesen ebben az időben nem sok sportegyesület volt, de egyéb egyesület viszont elég sok, és elég aktívan működött, pl- 48-as kor, olvasó, dal körök, jótékonysági kötök, hadirikkantak, özvegyek és árvák köre, különböző foglalkozások egyesülete (régen talán céheknek is hívhatták őket), akik elég rendszeresen tartottak összejöveteleket. Sok esetben bálokat, ahova a város vezetői (politikai és gazdasági élet, vagy intézmények stb – támogatók) rendszeresen meg voltak hívva. Ekkora létszámú városhoz képest, nagyon élénk tárasági élet folyhatott, melybe szorosan beletartozik a kulturális események mellett a sportesemények látogatása és támogatása is. (– szerk.)
1910-ben Szentes lakossága 31.593 fő (távollevő 596 fő) + 425 fő menekült
1920-ban Szentes lakossága 32.182 fő  (távollevő 1419)




1921.

1921. február
február 10. csütörtök 
Alföldi Újság (XXI. évf. 12. sz.)
           
Felhívás!
Felkérem a SzTE futballjátékosait, hogy pénteken (11-én) délután 5 órakor a Szentesi ker. pénztárhelyiségében megbeszélés végett megjelenni szíveskedjenek. Kelemen művezető ( a művezető a mai fogalmak szerint az edzői posztot tölti be a csapat mellett- szerk.)
A mai világban nem valószínű hogy megbeszélésre egy helyi napilapban megjelenő hirdetés alkalmas lenne.( – szerk.)
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

1921. április
április 3. 
Alföldi Újság (XXI. évf. 27. sz.)
-  SzTE – Szegedi Rendőrcsapat közötti labdarúgó mérkőzés.
A SzTE csapat a és a Rendőrcsapat között a nagy, izgalmas mérkőzés várható. A Rendőrcsapat tagjai a TEVEL SzTC és a SzAK bajnokcsapatának a tagjai. A mérkőzés kezdete du. 3 órakor az Erzsébet kerti sporttelepen. Utána a szentesi öregfiúk – oldboy - csapata mérkőzik a Youngboy (ifi )csapattal.
Old boy összeállítás
Kapus: id. Csallány Gábor, hátvédek: Jószai István és Kovács István, fedezet: Piti Péter, Gálfy Sándor, Szántai László, csatárok: Kelemen Jakab, Váradi László v. felügyelő, Tegzes Kálmán k, felügyelő, Hoffer mérnök és dr. Hammer Ákos, tartalék: Balogh Sz. Sándor r. fogalmazó, bíró dr. Csergő Károly
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


április 17. vasárnap           
SzTE – Hódmezővásárhelyi MTE
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


április 24. vasárnap
Alföldi Újság
           
A SzTE f.hó 16-án megtartott propaganda  torna és vívó estélye. Az estélyen Gujdár Sándor jól menő cipészmester (az 1980-es években válogatott szentesi kapus nagyapja – szerk.) 20 koronát adományozott az egyesületi célok megvalósítására.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

április 28. csütörtök
Alföldi Újság (XXI évf. 28. sz.)
-       Nők a sportban
A Szentesi Torna Egylet újonnan megválasztott vezetősége élén Kádár Árpád ügyvezető elnökkel és Kálmán Géza művezető úrral megfeleltek annak a neme hívatásnak, aminek az ellátására a tagság őket kiszemelte. A vezetőség eddigi ténykedéseivel teljes mértékig bizonyosságot tett arról, hogy teljes tudatában van annak a nemes feladatnak, amely a nemzeti sport fejlesztésében reá várakozik, és ennek a feladatnak és a szent célnak fáradhatatlan szorgalommal igyekszik megfelelni.
            A SzTE vezetősége ismét nagyszabású akció megvalósításába fogott. Abból indultak ki, hogy nem csak a férfi sport fejlesztése és tökéletesítése a, de kötelessége a női sportnak is minden tekintetben való felvirágoztatása is.
Minden beszédnél szebben beszél a tett!. A SzTE vezetősége tehát nem hangzatos jelszavakkal igyekszik a szentesi magyar nőket a sport űzésére megnyerni, hanem egy propaganda estély keretében fogja szemmel látható példáját mutatni annak, hogy mily lélekemelő és mily magasztos a női sport.
A SzTE meghívására  a szomszéd városból Hódmezővásárhelyről érkeztek a torna és vívóegylet sportolói, és a Tóth József színházban 32 szebbnél-szebb hölgy fogja mutatványaival, gyakorlataival elbűvölni -rövid időre bár, de feledhetetlen emléket maga után hagyva – városunknak férfi és női társadalmát. 32 feslő rózsabimbó, Banga Sámuel, s Szentesen közismert, de különben nagyhírű tornatanár vezetése mellett bemutatja, hogy a magyar nők a sport területén bátran felveszik a versenyt a férfiakkal.
Legyen ott ezen az estélyen mindenki akinek érzéke van a szép és a nemesség iránt, és azok, aki hazafias kötelességüknek érzik
-           A Szentesi Torna Egylet Klubhelységének a megnyitása
Régi vágyak teljesültek akkor, midőn a SzTE rövid idővel ezelőtt a volt „Kereskedők Egylete” helyiségét klubhelyiség részére bérbe vette.  A klubhelyiség megnyitása társasvacsora keretében volt, melyen megjelentek dr Szabó István főispán, dr Négyessy Imre polgármester és Csillag Ervin ezredes városparancsnokon kívül számosan a város vezető férfiai és az Egylet pártoló tagjai közül.
            Az első pohárköszöntőt dr. Vecseri Sándor mondta, melyben elismeréssel adózott azoknak a lelkes sportbarátoknak, akik a háború folytán elszunnyadt sportéletet újra életre keltették, és hiszi, hogy az Egylet ifjúsága megtesz mindent, hogy a jövőben még intenzívebben kultiválják a sportot, mint az a múltban történt. Utána Kádár Árpád egyleti elnök köszöntötte a szép számban megjelent pártoló tagokat. Örömmel látta, hogy a pártoló tagok mily lelkesedéssel karolják fel az Egylet minden ügyét és kérte a megjelenteket, hogy jövőben is őrizzék meg és legyenek segítségére az Egyletnek neme céljai elérése érdekében.
            Felköszöntőt mondott még Csillag Ervin ezredes, beszédében kitért arra, hogy mily nagyfontosságú az ország érdekében a sportnak minél intenzívebb kultiválása. Rámutatott a cserkészet fontosságára, mely a katonai fegyelmet, a faji öntudatot – talán a sportot erre nem kellene, hogy ilyen célra használják – szerk. – neveli bele a serdülő ifjúságba. Kéri az ifjúságot, hogy ne csak a sport egyes ágait űzze, hanem hasson oda, hogy életre kapjon a tömegsport, mely egészséges edzett és kitartó generációt nevel, mert csak úgy küzdhetünk sikeresen szerencsétlen hazánk talpra állításáért. Az ifjúság nevében Mecs-Balogh Lajos válaszolt talpraesetten. Ezután a társaság kedélyes hangulatban a késő órákig együtt maradt.
-           Sport
Az idei szezon első bajnoki mérkőzése lesz az Erzsébet kerti sporttelepen.. A SzTE hétről-hétre jobb formát mutató csapata vív erősnek ígérkező küzdelmet a bajnoki pontokért a Hódmezővásárhelyi MTE I. csapatával.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.



1921. május
május 1. vasárnap
SzTE - Hódmezővásárhelyi MTE
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

május 5. csütörtök
SzTE  - Sz IITEE (Iparos Ifjak Testedző egylete)
            Játékvezető Szántay László
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


A
MUSz Kőrös-kerülete f. 5-én tartotta rendes évi közgyűlését Orosházán.
Bizottsági taggá választották: Piti Péter, Szentesi TE



május 8. vasárnap
SzTE – Orosháza TK
A szegedi bírók testülete Lőwy szövetségi bírót küldte ki.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Hódmezővásáhelyi
MTE—Szentesi TE 0-0


május 15. Pünkösd 
Alföldi Újság (XXI. évf. 39.sz.)
1.
SzTE és a Szegedi Munkás Testedzők Köre I. csapatai jótékonysági mérkőzése
A tüdőszanatórium javára jótékony célú labdarúgó mérőzést játszottak.
Előmérkőzés SzTE B – Sz IITEE – Csongrádi AK
1. A SzTE társas estélye.
Szerdán este tartja a SzTE május havi társas összejövetelét, vacsora keretében. Az egyesületi tagok, és hozzátartozóik minél nagyobb számban való megjelenésére számít a vezetőség. Aláírási ívek vannak kibocsájtva, melyeket a részt venni óhajtók Tegzes Kálmán ügyvezető alelnök, Kálmán Géza művezető és Piti Péter Főtitkárnál kedden délig írhatnak alá. Vacsorát csak annyi személy számára főznek, ahányan az íveket aáírják.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


május 22. vasárnap
Bajnoki
Hódmezővásárhely:
Szentesi TE - HTME 3:1 (1:1) Jv.: Horvát.

Az 1957-es újságcikk valószínűleg ezt a mérkőzést idézi:




május 26. csütörtök 
Alföldi Újság (XXI. évf. 42.sz.)
Sport – Ma csütörtökön délután pont fél 5 órai kezdettel tartja labdarúgó mérkőzését a SzTE – a Mindszenti Ifjúsági Egyesület footballcsapatával az Erzsébet kerti pályán. Az SzTE tartalékokkal kénytelen felvenni a küzdelmet, mert Ibolya, Szathmáry Fáy, Vas II, Hajdú, és Cserny  ugyanekkor Békéscsabán játszott  mint a Vásárhelyi Alosztály válogatott csapatának tagjai.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

május 27. péntek
Alföldi Újság (XXI. évf. 43.sz.)
Az SzTE kérelme:
Az SzTE a sporttelepen kis öltözőhelyiséget és szertárai részére egyúttal raktárt akar létesíteni. Mint beadványukban megjegyzik kevés pénzzel rendelkeznek, ezért a várostól az építkezéshez egy kevés használt anyagot kérnek, de ugyanakkor magánemberek adományát is igénybe veszik, hogy az ideiglenes jellegű helyiséget a mai nehéz viszonyok mellett is fel tudják építeni.
- SzTE – Szegedi Alsóvárosi TE
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

május 29. vasárnap
Szentesi
TE - Szegedi ATE 3:1 (1-1)

május 30.
A Szentesi TE helyezése



1921. június
június 5.
SzTE - Csongrádi MOVE
a csongrádi csapat Dudással a kiváló szentesi hátvéddel erősödött
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Ibolya a Szentesi TE-ből a déli kerület válogatottjában



1921. június 9.
Alföldi Újság (XXI évf. 49. sz.)
Ép testben ép lélek
Közel három hónapja hogy a Szentesi Torna egylet footballcsapata győzelemről-győzelemre haladva hírt, dicsőséget és megbecsülést szerez Szentes városának. A SzTE vezetősége akként akarja honorálni játékosainak tudását, hogy a jövőben I. csapatának játékerejét a nagy vidéki városok első osztályú egyesületeinek és a főváros Európa hírű egyletei első csapatainak játéktudásával méri össze a szentesi pályán.
Ezzel kettős célt akar elérni. Először a csapat játéktudását emelve, magasabb nívóra emelni a szentesi sportot, másodszor a város lakóit megismertetve az igazi labdarúgással, minél több néző szerezve magának, mérföldekkel előre vinni a testnevelés szép és nemes eszméjét.
De ugyanakkor, amikor a SzTE vezetősége nem riad vissza a legnagyobb áldozatoktól sem, megkívánja, hogy Szentes város minden rendű és rangú polgára megjelenjen az ünnepi számba menő mérkőzéseken. Ne riadjon vissza senki sem, ha azt a rég elavult szót hallja: durva sport, mert meg fog győződni arról, ha egy-két mérkőzést végignézve megismeri a játékot, és annak szabályait, hogy nem durvább a többi sportnál.
A Szentesi Torna Egylet nemcsak a labdarúgó sporttal akar intenzívebben foglalkozni, hanem a testnevelés minden ágában, sőt ha már ott tart, hogy a hölgyek testnevelését is kultiválja. Érthető azonban az, hogy a fő hangsúlyt mégis a futballra helyezi, mert hiszen ennek a sportnak van a legtöbb nézője, így itt van a legtöbb bevétel. Már pedig sok anyagira van szüksége, hogy a sport minden ágával foglalkozva, minél több edzett és erős embert nevelhessen fel a hazának, hogy el ne korcsosuljon a magyar faj, hogy ne legyenek degenerált utódaink, hiszen régi az az igazság, hogy ép testben csak ép a lélek.
Menjünk hát minél számosabban, nézzük meg fiainkat, biztassuk őket, hogy győzelmi sorozatukat folytatva hírt, dicsőséget szerezzenek városunknak. Ne legyen ez csupán kiáltó szó a pusztába, ami elhangzik, és nyom nélkül elröppen, hanem találjon megértő fülekre is. Ne maradjunk el, tartsunk lépést az idővel, mert ha Békéscsabán 6000, Kecskeméten 18.000 Budapesten – ahol 50 pályán vagy ugyanabban az időben mérkőzés – 25-30 ezer nézője vagy egy-egy mérkőzésnek, akkor Szentesen is legalább 3000 embernek kellene buzdítani és serkenteni csapatunkat a nehéz küzdelmekben.
A SzTE vezetősége a nyár folyamán Szeged, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Szolnok és Kecskemét legjobb csapataival játszanak barátságos, de azért „éles” mérkőzéseket, mely koronájaként a budapesti FTC és az MTK I. csapatával – mely utóbb „Magyarország bajnokcsapata” büszke címet már hét év óta viseli. Mindkét csapat európai túráján győzelmet-győzelem után aratva világhírű nevet szerzett magának és dicsőséget ennek a megcsúfolt és kirabolt magyar hazának.
Ma délután kettős mérkőzés lesz az Erzsébet kerti pályán, du. fél 4 órakor a SzTE b. játszik a SzIITE csapatával, utána pedig a SzTE I. csapata játszik a Kiskunfélegyházai MOVE Sport Club ellen.
A mérkőzések belépő díjai 20,15,10 és 5 korona
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


június 23. csütörtök
Alföldi Újság ( XXI. évf. 50. sz.)
SzTE – Szegedi TEVÉL  Testgyakorlók Köre I. csapata 0-1
A szegedi csapat a Dél-Magyarországi bajnokság II. helyezettje, és az elmúlt vasárnap 9:0-ra győzték le a Vásárhelyi MTE-t
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


           



1921. július
július 3. vasárnap 
Alföldi Újság (XXI évf. 53. sz.)           
SzTE –Szolnoki Munkás Sport Egyesület (először jön Szentesre a szolnoki csapat)
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

július 7.
SzTE – Szegedi Kereskedelmi Atlétikai Klub, (amelyik a Tevel SzTK is legyőzte) 0-1



július 17.           
SzTE – Csongrádi Sport Club
A csongrádi csapat lemondása miatt az újjonan alakult Szentes, Munkás Testedző Körrel tart barátságos mérkőzést.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


július 23. vasárnap
Szentes
: Szegedi SE - Szentesi TE 1:0 (0:0)


           
július 31.
SzTE – Szegedi Sport Klub
Ez a mérkőzés a csapatok idei második találkozója, az elsőn a Sport 1:0-ra győzőtt
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

SzTE – Szolnoki MÁV
A kevés sportélményt nyújtó szegedi csapatok szereplése után a vezetőség méltó attrakcióról gondoskodott, a szolnoki csapat éveken keresztül a pestvidéki alosztály legjobb csapata volt.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


1921. augusztus
augusztus 7.
SzTE – Szegedi ATE
Osztályozó mérkőzés, amelyen eldől, hogy a SzTE a szegedi I. osztályba vagy a II. osztályba kerül. Korábban már találkoztak és akkor az SzTE nagyon fölényes győzelmet aratott.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

augusztus 14.
Békéscsabán játssza utolsó osztályozó mérkőzését a SzTE.
Hétfőn Nagy-boldogasszony napján a szezon befejező mérkőzéseként a Bp-i Egyetemi Atlétikai Klub I. csapatával tart mérkőzést a SzTE.
A SzTE új kék-piros dresszben játszik, amelyet most kapott a csapat. A jegyek mérsékelten fel lesznek emelve.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Békéscsaba:
BEAC - Bcsab.
AK 1:1 (1:0)
Csabai
Előre - Szentesi TE 2:0 (1:0). Osztályozó döntő.


Szentes:
BEAC—SzTE
5:0 (1:0)

augusztus 21. vasárnap
Szentes: HTVE Árpád—SzTE 1:0 (0:0)




1921. szeptember
szeptember 1. csütörtök
Az újjonan beosztott szegedi kerület második osztályának első bajnoki mérkőzésére kerül sor vasárnap, az ellenfél az Szegedi ATE
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


szeptember 18. vasárnap
Gyomai SC - SzentesiTE 2:0 (1:0)



szeptember 25. vasárnap
Vasárnap du. fél háromkor a szentesi Torna Egylet atlétikai szakosztálya Az Erzsébet kerti sporttelepen nagy atlétikai versenyt rendez. Szegedi, Hódmezővásárhelyi, Orosházi, Gyulai, Mindszenti, Csongrádi és Szentesi Torna Egyletek atlétái részt vételével igen érdekes, Szentesen még soha nem látott impozáns verseny lesz. Országos hírű és ismertségű atléták nemes versengése, nehéz küzdelme a győzelemért, teszi izgatóan érdekessé a vasárnapi versenyt. A verseny érdekében a város közéleti nagyságai mind vállalták a védnökséget, az elnökséget, a rendezést.
A siker biztosítására garancia az SzTE kiváló ügyvezető elnökének Kádár Árpádnak a fáradtságot nem ismerő munkája.
A verseny sorrendje, programja

  1. síkfutás 60 m-es síkfutás hölgyek részére,
  2. 100 m-es 400 m-es, 1500 m-es síkfutás
  3. 4 x 100 m-es váltó-staféta.
  4. Football staféta
  5. diszkosz dobás,
  6. magasugrás hölgyek részére
  7. magas ugrás, távolugrás, rúdugrás
    Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.




1921. október
október 9. vasárnap
SzTE – Szegedi Vasutas Sport Klub
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

október 23. vasárnap
SzTE - Hódmezővásárhelyi MTE
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

október 27.
SzTE - Szegedi Zrinyi Sport Egylet.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


október 30. vasárnap
Szentes:
Szentesi TE - Szegedi Zrinyi 4:1 (1:0)
Bajnoki. Nagy meglepetés.


1922.


1922. március
március 26. vasárnap
Szentes: SzTE - KAC 3:1
fényt vet a szentesi csapatra a szegediek feletti győzelme.




1922. április
április 2.

Szentesi TE : Dobóvszky Károly 10848, Harter Árpád 10849, Piti Ignác 10850, Wimmer Ferenc 10851.


április 17. hétfő
Szentes: Szegedi AK - Szentesi TE 3:2 (1:1)



április 30.
Gyomai SC - SzTE 2:1 (1:0)
A sodosztályú bajnokságért játszott a két csapat, mely a hazaiaknak juttatta a két pontot.


Válogatott:





1922. május
május 14. vasárnap
Szentes: KEAC - SzTE 2:2 (1:1)


május 28. vasárnap
Hódmezővásárhelyi
MTE - Szentesi TE 1:1 (0:1)
A II. oszt. bajnokságért folyó küzdelemből találkozott a két csapat heves mérkőzés után eldöntetlenül végzett.



1922. június
június 15. vasárnap
Válogatott:


Közös kép a két csapatról a mérkőzés előtt:




Futballmérkőzés:
Szentesi főgimn. - Szolnoki Felsőkereskedelmi 2-0





1922. július
július 2. vasárnap
Szentesi TE - HMTE 6:0


július 16. vasárnap
Szentesi
TE - Hódmv. TVE 1:0 (0:0).
A
Hódmezőv. MTE a II. félidő huszadik percében levonult ellenfele életveszélyes játéka miatt.



július 30. vasárnap
Kuntszentmárton:

Szentesi
Torna Egylet - Kunszentmártoni TE 3:1 (1:1)
Szentes góljait Szatmáry lőtte.
Szentesi
TE Egyetemi Csapata - Szentesi MTE 0:0
Erős mérkőzés.





1922. augusztus

augusztus 13. vasárnap
Szent
esi TE - Vásárhelyi AFC 3:1 (2:0) Jv.: Petrocsek.
Állandó SzTE lény. Az SzTE góljait Piti (2) és met lőtték.


augusztus 20. vasárnap
Szentes;
Budapesti
SE - SzTE 1:1 (1:1)
A
36. percben a BSE szerezte meg a vezető gólt, a szentesiek a 40. percben kiegyenlítenek.
A második félidőben Fodor bíró érthetetlenül kiállitja az SzTE-bőI Hajdút és Horvátot.
Az
SzTE jobb volt, a BSE erélyes játéka csalódást okozott.



augusztus 27. vasárnap
SzTE - Szegedi Vasutas Sport Egylet
A tavasszal Szentesen járt Vasutas csapatot a nagyon jó formában játszó SzTE csapata nagyon szoros csatában
2 : 1 arányban legyőzte. A Vasutas most a legjobb csapatával érkezik, hogy kiküszöböljék a csorbát, és ezzel komoly fejtörést okozzanak a szentesi csapatnak.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.




1922. szeptember
szeptember 21.
SzTE - Szegedi Sport Klub
A Sport a bajnoki listán csak gólkülönbséggel vezet a SzTE előtt. A vendégcsapat egy héttel korábban 2:0 arányban legyőzte a Hódmezővásárhelyi Vívók csapatát. Sajnos nagyon rossz az eredmény statisztika a SzTE szempontjából, hiszen a Sport eddig négy alkalommal járt Szentesen , és mind a négy alkalommal győztesen hagyta el a pályát.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


szeptember 24. vasárnap
Hódmezővásárhely
i TVE - Szentesi MTK 11:0 (7:0)
Szentesi TE - Szegedi SC 1:1 (0:1)
A vezető gólt a Szegedi SC 11-ből szerzi meg, amit a II. félidőben Szatmári I. egyenlít.
Állandó SzTE fölény.








1922. október
október 1. vasárnap
Hódmezővásárhelyi TV - Szentesi
TE 2-4
SzMTK - Vás
árhelyi AFC 0:0

október 7. szombat
Déli kerület tabellák:




október 8. vasárnap
SzTE - Szentesi MTK bajnoki mérkőzés
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


október 21. szombat
Déli kerület tabellák:



október 28. szombat
Déli kerület tabellák:







1922. november
november 4. szombat
Déli kerület tabellák:





Karikatúra





november 5. vasárnap
Hódmezővásárhely:
Szentesi TE - VAFC 14:0 (14:0)



november 19. vasárnap
Szentesi MTK - Szegedi ATE






1923.

1923. február
február 19.
SzTE egyesületi adatok





1923. március
március 4.
15.00 Genova: Magyarország-Olaszország 0-0






március 11.
Lausanne: Svájc - Magyarország 1-6 (0-1)



március 22. csütörtök
Alföldi Újság  XXIII. 23. sz.

Szezonnyitó mérkőzés vasárnap. A SzTE az újjonan átalakított Erzsébet kerti sporttelepen a SzTE a Szegedi Testgyakorlók Körének I. csapatát fogadva rendezi meg az első mérkőzést. A szegediek Dél-Magyarország egyik legjobb csapataként szerepelnek az ottani első osztályú bajnokságban, a tabella harmadik helyét foglalják el
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


március 25. vasárnap
Barátságos
Szentes
: Szegedi TK - Szentesi SE 3:3 (2:3)



március 29. csütörtök
Alföldi Újság XXIII. 25. sz.

Sportünnep! Mindkét nap a budapesti KAOE-t fogadja a SzTE labdarúgó csapata. A budapesti csapat a legjobb magyar csaptok közé tartozott egykor. Több magyar válogatott is játszott akkor a csapatban. Zsigmond, Tóth, Kruppa, Szigeti és Pagács. A meccs érdekessége, hogy a KAOE  csapatában Szentesen játszik majd valószínűleg az innen átigazolt Cserny Ferenc, a SzTE volt centercsatára, akit a Szentes kiadott a budapestieknek.
A mérkőzésről, az eredményről nem maradt fenn pontos leírás, de valószínű nem szenvedett a Szentes megalázó vereséget.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


március 31. szombat
Szentesi TE - KAOE - Budapest KAC 1-3 (1-1)





1923. április
április 1. vasárnap
Szentesi TE - KAOE - Budapest 1-2 (1-1)





április 8. vasárnap
SzTE  - Hódmezővásárhelyi Athlétikai és Football Klub
Az SzTE ugyanazt a csapatot szerepeltette mint a Budapestiek ellen, a tudósító visszaemlékezve az előző szép és jól sikerült szereplésre, gólokkal megnyert mérkőzésre számít.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Szentesi TE - VAFC 6-0 (5-0)





Megyeri úti stadion: Budapest - Berlin 0 : 1



április 15. vasárnap
SzTE - Újszegedi Torna Club
Ezzel a mérkőzéssel kezdődött egy hosszú évtizedek során tartó vetélkedés az UTC-vel, mely évtizedeken keresztül váltakozó szerencsével, hol az egyiknek, hogy a másiknak sikerült.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Szentesi TE - UTC





április 29.
Hármas labdarúgó mérkőzés az Erzsébet kerti sporttelepen
De. 10.00        SzMTE – SZATE (Őszről elmaradt bajnoki mérkőzés)
Du. 14.00        SzMTE – SZATE  (a tavaszi bajnoki forduló)
Du. 16.00        SzTE – Szegedi KAC I. csapata      
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


Szentes: SzATE - SzMTK




A Szentesi TE csapata

Forrás: Nagy Imre - Szentes monográfia 1928.

1923. május

május 6. vasárnap
16.30 Bécs: Ausztria - Magyarország 1 : 0 (0-0)



Szentes
i TE - III. utász-zlj. Szeged 1:1 (0:0)
Nivótlan mérkőzés. Az SzTE lélek- nélkül, az utászok a győzni akarás minden hevével





május 13. vasárnap
SzTE – SzMTE
Az SzMTE ősszel hatalmas vereséget szenvedett, a nagy kérdés, a télen erősödtek-e valamit. (érdekes, hogy az újság SzMTE-nek írja az SzMTK csapatát – szerk.)
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.




május 17. csütörtök
Az évek óta hagyományos Pünkösdi mérkőzések. Ekkor mind a két napon a Kolozsvárról Szegedre menekült Kolozsvári Egyetemi Atlétikai Klub válogatott lesz a szentesiek ellenfele
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


május 20. vasárnap
Szentes
: KEAC - Szentesi TE 2:2 (0:1)
A heves iramú, szép mérkőzésben a szegedi egyetemisták szerzik meg a vezetést és már 2-0-ra áll javukra a meccs, amikor a SzTE is lábra kap és Szathmáry meg Füzes góljaival kiegyenlít.



Szentesi TE - KEAC 6:2 (2:2). A KEAC ezúttal is csak az I. félidőben bírta a tempót. Legjobb, embere a kapus volt, míg az SzTE-ben Szatmáry tűnt ki. A győztes csapat góljait Tüzes, Hajdú és Horváth lőtték.



Kiskunfélegyhiáza:
Petőfi SC - Szentesi MTK 4:1 (2:0)



május 27. vasárnap
Alföldi Újság XXIII. Évf. 42. sz)

Sport
SzTE - SzATE. Minden részben igen érdekes mérkőzésnek ígérkezik a két csapat mai bajnoki mérkőzése, mely az Erzsébet kerti sporttelepen lesz ma délután 5 órai kezdettel. A SzATE-nek a múlt vasárnapi győzelme a Makói Atlétikai Klub felett, arra enged következtetni, hogy a csapat igen jó formában van, míg ezzel szemben a SzTE kénytelen erős tartalékos csapattal szerepelni, mivel több játékosa így Bóna, Szijj, Mikó betegség miatt nem játszhat, s ez a csapatot meglehetősen meggyengíti. Mi azért mégis hisszük, hogy a Piti, Hajdú, Tüzes, Horváth, Szatmári csatársora, mely a legutóbbi mérkőzésen oly szépen, és ami a fő, oly eredményesen szerepelt ismét meg fogja szerezni a csapatnak a győzelmet.
Sportcsemege
Szenzációsan komoly kabarémérkőzés lesz ugyancsak vasárnap délután 4 órai kezdettel a helybeli színtársulat ismeretlen képességű, de a bennfentesek szerint respektábilis erejű footballcsapata és a SzTE oldboy csapata között. Ha megemlítjük, hogy az oldboy csapatban nem kisebb nagyságok, mint Ibolya, Feier, Nittinger, a régi SzTE híres játékosai Tegzes, Piti, Szántai, Hoffer stb. a footballnak újabban ismét hódoló de ősrégi és vérbeli játékosok szerepelnek. Már előre is fogalmat alkothatunk arról a vad és halálmegvető  küzdelemről, mely a mérkőzés megnyeréséért, illetve a győztes csapat tagjainak beígért egy hordó sörökért fog lezajlani. Hogy a mérkőzésnek mégis valami komoly színezete is legyen Kádár Árpád a Torna Egylet illusztris ls kedvelt elnöke, mint szükségbíró fogja vezetni a mérkőzést, a színtársulat  két csalogányának, mint taccsbírónak a hathatós támogatása mellett. Felelősségteljes feladat hárul még Kelemenre is mint gól bíróra.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Szentesi TE - SzATE




1923. június           
június 3. vasárnap
SzTE – Hódmezővásárhelyi Torna és Vívóklub I.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Szentesi TE - HTVE 2:1 (0:1) Biró: Petkovich




június 10. vasárnap
A SzTE az Erzsébet kerti sporttelepen atlétikai verseny rendez.
A verseny számai:
100,200,400,800 és 1500 métere síkfutás
4 x 100 m-es  staféta (váltó)futás
magas és távol ugrás, hármas ugrás
helyből magas és távolugrás
súlydobás és diszkoszvetés.
Miután minden egyes számban a nevezések alapján megfelelő számú versenyző indul, így igen szép küzdelmeknek lehet tanúja a szentesi közönség. Azonban nagy labdarúgó mérkőzésre is sor kerül, ahol a SzTE oldboy a színészek Bajadér csapatát fogadja, és küzd meg vele az elsőségért. Szövetségi bíró kiküldése mellett a mérkőzés kimerülésig tart.
Az SzTE oldboy csapatának összeállítása
Ibolya, Nittinger II., Tegzes, Blázsik, Nittinger I., Feuer, Kiss Gábor, Grüner, Hoffer, Szántai, Schupiter.
A színészek a csapatösszeállításukat titokban tartják, a kiszivárgott hírek szerint, felfrissített játékosokkal fognak küzdeni, a kapus „Bob úrfi” lesz. Színházi zenekar közreműködése még élvezetesebbé teszi a legkomolyabb és a leggyorsabb tempójú mérkőzést. Leszállított helyárak, a bejárati kapuban hideg büfé és frissen csapolt sör.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.




1923. július
július 8. vasárnap
SzTE - SZAK I. bajnokcsapat a szentesi sporttelepen, barátságos mérkőzés.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Szegedi AK - SzTE 5:1 (3:1)




július 15. vasárnap
SzTE - Makói Atlétikai Klub
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Szentesi TE—Makói AC 4:1


július 22. vasárnap
SzTE I. - SzTE II. előtte ifjúsági mérkőzés
A SzTE II. - ben több I. csapatbeli játékos - Hajdú, Blázsik, Hauter - is játszani fog. A helyárak, mivel mind a két csapat szentesi, mérsékelt áron vásárolhatók meg.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


SzTE -
HMTE 3:1 (2:0) Bíró: Kispál





2019. február 2. a Magyar Hirlap mellékletében megemlékezés Orth Györgyről, az 1920-as évek elejének magyar világklasszisáról:



július 29. vasárnap
Szentes: Szegedi Vasutas - SzTE 4-2 (4:0)




1923. augusztus
augusztus 9. csütörtök

SzTE - Kecskemét
Szép győzelmet arattak a szentesiek, bár kevesen látták a mérkőzést, mivel a vezetőség, ismerve a kecskemétiek játékát sok nézőre (és bevételre) számítottak, felemelték a jegyárakat. A szentesi nép azonban nem, nagyon szeret a sportesemény megtekintéséért készpénzben fizetni, ez a tulajdonság végig kíséri a sportágakat. Márpedig a szurkoló sokszor átsegítheti a holtponton a játékost, amikor már az úgy érzi, hogy nem bírja tovább. Sőt a győzelem is igazán akkor ér valamit, ha azt látják az ismerősök, és a sok szurkoló.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


augusztus 12. vasárnap
SzTE - Szentesi Egyetemi Hallgatók football csapata, ahol Tóth a BEAC csapatának a centerhalfja is játszik.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

augusztus 19. vasárnap
SzTE - Kecskeméti Atlétikai Klub
A vidék egyik legerősebb csapata a kecskeméti, akik a budapesti csoportban játszanak, és a szegedi bajnokcsapatot a SZAK-ot is megverték.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


17.30 Budapest, Üllői út: Magyarország - Finnország 3 : 1 (0-1)



augusztus 29.
Déli kerületi bajnokságok szervezése:

 




1923. szeptember
szeptember 2.
Az infláció kezd elszabadulni, 500 ezer koronás bankjegyeket hoznak forgalomba. Ausztriában már régóta van ekkora címletű pénz, és Németországban is több milliós bankjegyekkel számolnak.
SzTE - Vasutas mérkőzésre szentesi viszonylatban is óriási az érdeklődés. Bár a sajtóból nem derül ki pontosan, hogy melyik város Vasutas – valószínűleg szegedi - csapatáról van szó, de az biztos, hogy a déli kerületben abban az időben nem volt párja, hiszen a bajnok SZAK csapatát is megverte. A SzTE azonban megmutatta, hogy a lelkesedés sok mindent pótolhat, átsegítheti a csapatot a nehézségeken, hiszen korábban a Zrínyit is legyőzte mindenki meglepetésére Szegeden. Azonban a tudósító reálisan felmérve a helyzetet a mérkőzésen 2:1 arányú Vasutas győzelmet kalkulál.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


Szentes
: Szegedi Vasutas - SzTE 3:0 (2:0) Biró: Veer




szeptember 8. szombat
Szentesi TE - Csongrádi "Levente" SE 2:1 (1:0)


szeptember 9. vasárnap
SzTE -  Csongrádi Levente Torna Club I. csapata
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Szentes
: Csongrádi „Levente" SE - Szentesi TE kombi 3:2 (2:2)
Durva, nivótlan mérkőzés.




szeptember 16. vasárnap
Szentesi TE - Szegedi AK 0-8 (0-5) Bíró: Kohautek





szeptember 23. vasárnap
15.45 Budapest, MTK stadion: Magyarország - Ausztria 2 : 0 (0-0)





szeptember 30. vasárnap
SzTE – Hódmezővásárhelyi Bercsényi Sport Egylet
A vásárhelyi csapat közel egy éve alakult, valószínű a szentesi győzelem
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.






1923. október

október 7. vasárnap
Szentes: Makói AK - Szentesi MTK 5:0 (3:0)




október 14. vasárnap
Újszegedi TC - Szentesi TE



október 21. vasárnap
Szentes: SzIKE - Szentesi MTK 2:1 (1:0)
Szentesi diákválogatott - Csongrádi diákválogatott 4-1 (2:0)









október 28.
Budapest, Üllői úti pálya: Magyarország - Svédország 2 : 1 (2-1)




Barátságos mérkőzés.
Szentes
: Szentesi SE komb. - Színészek 14:9 (0:0)








1924.


1924. január

január 20.
Alföldi Újság XXIV évf. 6. sz.

Mi lesz a korcsolyapályával?
Meglágyult az idő, a hókupacok levet eresztenek, s a cím azt engedi sejtetni, hogy az idén elmaradt korcsolyapályát reklamáljuk. Igaz, hogy azt is joggal kereshetnénk, mert tudtunkkal nem volt az idén sehol olyan hely, ahol a korcsolyázás sportjának áldozhatott volna a közönség. Ámde nem arról van szó, hanem arról a telek területről, mely a vasútállomás közelében valamikor erre a célra szolgált, s melynek legismertebb neve a korcsolyapálya volt.
Ezt a területet most már véglegesen lecsapolta a város, miután a Nagyvölgyet szabályoztatta, és az idén már nád sem terem benne. Mély fekvésű terület, de az állomáshoz való közelségénél fogva értékes. A szegedi üzletvezetőség kérte a várostól, hogy arra a területre elsősorban az osztálymérnökség hivatalos helyiségeit és a mérnökség személyzetének a lakását felépítse. A többi terület is a MÁV céljaira szolgálna.
Azután, hogy a MÁV ajánlata beérkezett, hamarosan beérkezett más  két ajánlat is, amely egy kis részéért a korcsolyatérnek, mintegy 300 négyszögölért 10 millió koronát ajánlott fel. A képviselő testület az elmúlt közgyűlésen tárgyalta a kérelmeket és úgy döntött, hogy a végleges határozat előtt bekéri a MÁV-tól a végleges terveit a területen emelkedő épületeknek. A tervek beérkeztek, és az osztálymérnökség épületeit tüntetik fel. A tervhez csatol átirat szerint az építkezést még a tavasszal megkezdené a vasút. Értesülésünk szerint a legközelebbi közgyűlésen már döntés alá kerül a korcsolyapálya sorsa.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


1924. március

március 16. vasárnap
Szeged:
Szegedi AK - Szentesi TE
Szentes
: SzTKE - Szentesi MTK -A havazás miatt használhatatlanná vált pálya miatt nem volt mérkőzés.



március 23. vasárnap
Szentesi TE - KAC 1:1 (1:1)



Szentesi MTK - Hódmezővásárhelyi TVE



március 30. vasárnap
Szentes
i TE - UTC 1:0 (0:0) Bíró: Dér





1924. április
április 6. vasárnap
17.00 MTK stadion: Magyarország - Olaszország 7 : 1 (2-0)






1924. május
május 4. vasárnap
Szentes: KEAC - SzTE 2:0
A második félidőben félbeszakítva.



MTK pálya: Magyarország - Ausztria 2 : 2 (1-0)

 




május 11. vasárnap
Szentesi TE - SzTK



május 18. vasárnap
15.00 Zürich, Sportplatz Förlibuck: Svájc - Magyarország 4 : 2 (2-0)




Szentesi TE - Szentesi MTK 4:1) (3:0)




május 25. vasárnap
Olimpia 1924, hivatalos válogatott mérkőzés
17.00  Párizs, Stade Bergeyre: Magyarország - Lengyelország 5 : 0 (1-0)




május 29. csütörtök
Olimpia 1924, hivatalos válogatott mérkőzés
17.00  Párizs, Stade Paris: Egyiptom - Magyarország 3 : 0 (1-0)






1924. június

június 4. szerda
100. hivatalos válogatott mérkőzés
Le Havre, Stade de la Cavée Verte: Franciaország - Magyarország 0 : 1 (0-1)




A fővárosi VAC szentesi vendégjátékának beharangozója:



június 8. vasárnap
17.30 Szentes: VAC - Szentesi TE 4-1 Biró: Czeiszinger B.



június 9. hétfő
17.30 Szentes: VAC - Szentesi TE 1-4 Biró: Czeiszinger B.







június 12. csütörtök
Alföldi Újság XXIV. évf. 46. sz.

Tornaünnepély
A SzTE a szentesi Állami Horváth Mihály Főgimnázium f. hó 15-én vasárnap 4 órakor tartja évvégi rendes tornaünnepélyét az Erzsébet kerti sporttelepen. Belépőjegyek: a tanuló ifjúság útján kaphatók. 10 és 8 ezer koronás áron.
Ekkor 1 q búza          335 ezer korona
            1 q árpa         290 ezer korona
            1 q zab           310 ezer korona
            1 q tengeri      275 ezer korona
Ebben az időben ezek az árak voltak a takarmánytőzsdén
Július 1-től  1 aranykorona és aranyfillér átváltása az adóhivatalnál. 18 ezer papírkoronába számol be 1 aranykoronát, a vasút és a posta szintén ezen a váltószámon számolja váltáskor a koronát.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

Becsült időpontú kép, egy Erzsébet kerti tornaünnepélyről:





június 15. vasárnap
Országos híradás az esemény kiemelkedő eredményéről:




Az MTK Szentesre látogat:




június 22. vasárnap
Szentesi TE - MTK





június 28. szombat
Alföldi Újság (XXIV évf. 53. sz.)

Szentesi TE - Szentesi MTK a tiszavidéki nyári bajnokságért
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.




június 29. vasárnap
Szentesi TE - Szentesi
MTK 4:2 (1:1) Tisza,vidéki bajnokság.
Góllövők:
Sípos,
Mikó, Szabó és Danics SzTE
Varga
SzMTK
Schwarcz SzTE, a II. félidőben kiállítva.




1924. július

július 6. vasárnap
Óriási csatára van kilátás, hiszen a később világverő csapat elődje a Kispesti Atlétikai Club látogat el Szentesre, és méri össze tudását a SzTE I. csapatával. Játékvezető a budapesti Ceising
SzTE - KAC  1:1 (1:1)
Mint ahogy sejteni lehetett, hatalmas küzdelem folyt a pályán, és el kell ismerni, hogy az eredmény a szentesi csapatra nézve nagyon hízelgő volt, hiszen az ellenfél a budapesti I. osztályban szerepelt. A vezető gól az első félidő 27. percében mégis a Szentes érte el, Vajda védhetetlen lövésével a kispesti kapus nem tudott mit kezdeni. A korabeli tudósításból csak annyi ismerhető meg, hogy az ellenfél egyenlítő gólját a 10-es számú játékos, a balösszekötő (ez a 10-es mez később, óriási klasszis „bérelt” meze volt) szerezte a kapusunk, Harter hibájából. A második félidőben mindkét csapat vehemensen küzdött a győztes gólért, de a védelmek már nem hibáztak, állták a „sarat”, a csatárok támadásait és így az eredmény nem változott.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005


Sporthirlap cikk a Kispesti AC szentesi kellemes élményeiről:

Forrás: Gulyás Zsolt

           
július 11. szombat
majd  16-án (szerda) Alföldi Újság (XXIV.évf.69) 
Az újságban megjelent egy hír, miszerint Csongrád megye főispánja dr. Csúcs János a vonatkozó törvényben meghatározottak alapján Testnevelés Tanács megalakítására tett javaslatot Szentes Város polgármesterének.. Az átirat szerint a városi Testnevelési Tanács 6 tagból fog állni, akik közül hármat a városi képviselő testület javasol és választ, hármat pedig a polgármester előterjesztésére a főispán nevez ki. Július 18-án pénteken a polgármester Dr, Szeder Ferenc János földbirtokost, Kádár Árpád m. kir. gazdasági tanácsost (mellesleg a Szentesi TE elnökségi tagja), és Csallány Gábor kórházgondnokot, (múzeumigazgató, az SzTE football- és a sakkszakosztályok elnökségi tagja) javasolja a főispán által kinevezhető tagoknak. A képviselő testület pedig dr. Szőke József gimnáziumi igazgatót, Bugyi Ferenc igazgató-tanítót és Krisztiáni István gimnáziumi tanárt javasolta a Testnevelési Tanácsba.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


július 13. vasárnap
Szentes: Kecskeméti AC - Szentesi TE 3:1 (2:1)



július 23. szerda
Déli kerületi problémák:




július 29.
Az SzTE átjelentkezése a kecskeméti körzetbe:






1924. augusztus

augusztus. 3. vasárnap
Alföldi Újság (XXIV. évf. 85. sz.)

A HADRÖÁ javára rendezett a SzTE egy labdarúgó mérkőzést az Erzsébet kerti sporttelepen. Az ellenfél a „Tiszavidéki” válogatott, melyről sajnos a korabeli sajtó többet nem közölt. Mindenesetre abban reménykedett a tudósító, hogy a SzTE jobban összeszokott csapata eséllyel lép fel a győzteseknek járó 11 ezüstérem elnyerésére. A mérkőzés bevételének 50 %-ról a SzTE lemond a HADRÖÁ (Hadi rokkantak, özvegyek és árvák) javára.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

augusztus 10. vasárnap
Alföldi Újság (XXIV.évf. 90.sz)

Szentesi Torna Egylet nagyszabású sportnapja
A SzTE sportnapja igazi sporteseménnyé fejlődött.. Vasárnap délután a Széchenyi ligetben nagyszabású birkózó, kerékpár- és teniszversenyt rendeznek. Nagy sporteseménye ez városunknak, hiszen ez az első komoly teniszverseny szűkebb hazánkban. Hatalmas az érdeklődés a versenyek iránt, hiszen a teniszversenyben versenyző játékosok országos viszonylatban is előkelő helyen állnak. A selejtezők péntektől, a középdöntők szombaton, a döntök vasárnap lesznek megtartva. A teniszversenyen pedig Dél-Magyarország páros bajnokságot nyert Róth-pár lesz a legjobb szentesi vegyes-párosnak az ellenfele.
A birkózóversenyen 6 pár birkózó méri össze a tudását, és erejét egymással és Dél-Magyarország birkózóbajnokával, a méltán ország- és később világhírűvé vált Papp Lászlóval, akiről később a város Sportcsarnokát is elnevezték. Ekkor még csak Magyarország ifjúsági bajnokaként mutathat be iskolabirkózást.
A Szentesi TE a jövőben nagyon intenzíven kíván foglalkozni a kerékpár sporttal, hiszen ebben az időben Szentesen már több száz kerékpár volt, és bizony többen meghaladták már az amatőr sétakerékpáros státuszt. Az SzTE vezetősége komolyan foglalkozik azzal a gondolattal, hogy kerékpáros szakosztály állít fel. Ezúton is hívnak mindenkit, hogy jelentkezzenek felvételre, mert a jelentkezőket tanítani fogják és a kerékpárokon kívül minden felszereléssel ellátják. A 8 km-es országúti kerékpárversenyben nagy mezőny jelentkezett.
A versenyre 200 személyre számozott ülőhelyekről gondoskodik a SzTE. A jegyek elővételben kaphatók, számozott jegyeket előjegyeztetni lehet Szathmáry főtitkárnál. A kerékpár-, a birkózó és a teniszversenyre benevezéseket szintén a főtitkár úrnál lehet befizetni. Benevezési díj egységesen 10.000 korona. Helyárak a teniszversenyre számozott hely 15.000 k. állóhely 8000 korona, a kerékpár és birkózó versenyre felnőtteknek 8000 k. a gyerekeknek 3000 korona.
Díjazás I. díj ezüst  II. díj ezüstözött bronz, III. díj bronz érem
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

augusztus 17. vasárnap
SzTE - Csongrádi Levente
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


Szentes
: SzTE - Csongrádi Levente 3:0 ( 0:0)




augusztus 23. szombat
Sajnos a Testnevelési Tanács megalakulása halasztást szenved, mivel képviselő testületi ülés csak szeptemberben lesz.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

augusztus 24. vasárnap
Becsült időpont:
Kunszentmártoni
TE - Szentesi TE 2 :1 (1:0)
A szentesi biró ntései miatt a helyi csapat a befejezés előtt 10 perccel levonult.


augusztus 29. péntek
SztTE - Kiskunfélegyháza SC
A Kiskunfélegyháza egy válogatott csapattal érkezett, hiszen a félegyházi csapatok egyesülése (kiskunfélegyházi Petőfi SE) során nagyon komoly tudású csapat alakult ki, amely a jóhírű első osztályú szegedi csapatoknak is méltó ellenfele volt. Az SzTE vezetősége az őszi futball szezonra olyan bő és nagy programot állított össze, hogy méltán mondhatjuk, többet fognak érni az erős csapatokkal való barátságos mérkőzések, mintha a szegedi – alsóbb – bajnokságban játszana.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.



augusztus 31. vasárnap
16.30 Üllői-úti pálya: Magyarország - Lengyelország 4 : 0 (3-0)





Kiskunfélegyháza: Szentes
i TE - Kiskunfélegyházi SC 3:0 (0:0) Bíró: Wittinger


Ld. további beszámolót szeptember 2-án!





1924. szeptember

szeptember 2. kedd
SzTE – KSC  3:0 (0:0)
Végre olvashatunk egy kisebb összefoglalót is a mérkőzésről. Az első félidőben a SzTE meglehetősen gyengén játszott (talán a kelleténél jobban tisztelték az ellenfelet), inkább a KSC-nél lehetett felismerni a tervszerűséget a játék során. Az eredménytelen első félidő után a Szentes belelkesedett, látták, hogy van keresnivaló, és a második félidő 22 percében Hajdú szép leadásából Horváth révén megszületett az első gól. Ezután gyors egymásutánban még két gólt ló a SzTE. A 35 percben Hajdú, három percre rá Pozsonyi helyezi a labdát az ellenfél kapujába. A mérkőzést Nittinger bíró vezette, kielégítően.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


           
szeptember 3. szerda
Alföldi Újság (XXIV évf. 109-sz.)

Repülőnap Szentesen (A nap kél 5.30 órakor, nyugszik 6.22 órakor, időjárás túlnyomóan derült száraz idő várható)
„Szeptember 7-én délután fél háromkor a Felső Csordajáráson ( mai használaton kívüli repülőtér – a szerk.) a  HADRÖA által adományozott ezüst serlegért mérkőztek a Szentesi TE és a Szentesi MTK első csapatai. Ennek a mérkőzésnek a keretében folyik le az ejtőernyős mutatvány és utas repülés. A Magyar Légiforgalmi RT 6 üléses Fokker rendszerű zárt gépe jön le az ünnepélyre. Egyedüli jótékony célú ünnepély, ahol a közönség nem csak áldoz a jótékony célra, de soha nem látott mutatványban lesz része”
Ekkor még különösebb gondot nem okozott egy labdarúgópálya kijelölése. Az eredményről nem maradt fenn tudósítás, de el lehet képzelni, hogy a szünet után – amikor elkezdődött a bemutató – mennyire voltak kíváncsiak a nézők a labdarúgó mérkőzésre. De talán nem is ez volt a lényeg, hanem a hadiözvegyeknek, árváknak sikerült egy kis segítséget összegyűjteni úgy, hogy közben maradandó élményt is szereztek a szentesi lakosoknak a Szentesi TE vezetői. A háború sajnos Szentest sem kerülte el, áldozatok, hősi halottak visszamaradt árvák, feleségek, rokonok nagy része nagyon szegényesen élte itt is az életét. Minden apróságnak, adománynak nagyon sok helye volt. Az SzTE így tudott segíteni.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


szeptember 6. szombat
Alföldi Ellenzék (XXIV. évf. 112. sz.)

A vasárnapi ejtőernyős mutatvány
„Az ejtőernyő az első léggömb feltalálása óta izgatja a feltalálók fantáziáját és sok szerencsétlenség után végre sikerült annyira tökéletesíteni, hogy a szerencsétlenséget száz-százalékban kizárja. Az ejtőernyős leszállásnál legutóbb külföldön történ két szerencsétlenséget sem az ernyő okozta, mert az első esetben oly alacsonyról ugrott le a pilóta, hogy ernyője a rövid távolságon nem nyílhatott ki, a második esetben pedig a szél a kiugrót a nyílt tengerre sodorta, s a vízbe fulladt
A vasárnapi sportünnepélyen bemutatásra kerülő ejtőernyő sárgás-fehér japáni selyemből készült, kinyílva 9 méter átmérőjű, s esés közbeni kinyílását a főkötélre szerelt 5 nádkarika biztosítja. Sohasem történt vele baleset, ha csak balesetnek nem nevezzük a sportünnepély harmadik napján történt azon körülményt, amely szerint Korányi Leó Zoltánt a szél egy mátyásföldi villa kertjében vacsorázó társaság mellé szállította, akik mindjárt vacsorára hívták az ég küldötte vendéget.
Az ejtőernyő működésének bemutatása maga igazán megéri az ünnepélyre szóló jegy árát, mert a közönség felejthetetlen látványt fog szolgálni
A közönség kényelméről – amennyire lehetséges – a rendezőség gondoskodik
A repülőgépet – a helyszínen váltott blokkjegy birtokában – a közönség közvetlen közelről megtekintheti, csupán arra figyelmeztetjük a  szemlélőket, hogy a gép légcsavarjához ne nyúljanak, mert az szerencsétlenséget okozhat.
A rendezőség megbízottjai körlevéllel keresik fel városunk tekintélyes polgárait, akiket az ünnepség védnökségére kérnek fel, s az adományozott nagyobb össze ellenében a fenntartott ülőhelyre szóló tisztelet-jegyet nyújtnak át a védnököknek.
A közönség kényelmének a biztosítására Bazsik Antal a Petőfi Szálloda és Étterem bérlője büfét fog állítani, ahol ízletes ételeket és elsőrendű italokat szolgálnak ki.
A győző futball-csapat a HADRÖÁ díszes serlegét a helyszínen fogja megkapni.
A repülőnap – amint a fentiekből láthatjuk – soha nem tapasztalt élvezetet fog a város közönségének nyújtani, s ha ezzel szemben a 25.000, 20.000 Koronás ülőhelyek vagy a 15.000 és 6000 koronás állóhelyek árait.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

szeptember 10. szerda
Alföldi Újság (XXIV.évf. 114. sz.)

Szentesiek a levegőben címmel beszámolt a nagy sikerű sportnapról
„ A sok rossz között amit a háború az emberiségre zúdított, akad jó is. Egyrészt a kényszerűség sok olyan dologra megtanította az embert, amire azelőtt nem gondolt, másrészt a háború tökéletesítette azokat a találmányokat, amelyek békeidőben is nagyszerű szolgálatot tesznek. Ezek közé tartozik elsősorban a repülőgép, mely a háború előtt kezdetleges őskorszakát élte, a háború alatt padig annyit tökéletesedett, hogy ma már a repülőgépet olyan rendes közlekedési eszköznek kel tekintenünk, mint a vasutat vagy a gőzhajót.
De gondoljunk vissza arra az időre, mikor KVASZ András járt minálunk . Milyen hihetetlen, sajátságos érzés volt, amikor kis rozoga vászon alkotmány és a benne ülő ember ott a szemünk láttára elhagyta a földet és félénken körbeszállt. Gondoltuk volna akkor, hogy tíz esztendővel utóbb ilyen gépekkel fog repülni az ember? És amint a vasúton tesznek kéjutazásokat, azonképpen a mai repülőgép is szolgálhat szórakozásra.
Végeláthatatlan sorokban vonult ki vasárnap a repülést nézni a kíváncsi nép és ha szenzációt nem is kapott, vagy legalábbis nem azt kapta amit várt, annak egyrészt a repülőgép technikai biztonsága, a rossz rendezés volt az oka.
Mert futballmeccsel kezdeni a repülőnapot – mikor az idegeit mindenki a repülőgéphez tartogatja – és pont a játék közepén kezdeni a felszállást – legalább is udvariatlanság a 22 játékossal szemben. Mert mihelyt megberrent a gép, egy pillanat és a kétezer főnyi közönség már hátat is fordított a pályának. A gép pedig teljes biztonsággal szállt, repült, magával víve azt a néhány oroszlánszívű embert, aki emelkedett hangulatban szállt be és fel, vágyva körülnézni a madarak birodalmában. Jó szerencse, hogy csak rövid ideig tartott egy túra,  - mert egyikük megjegyzése szerint az egész utazásban a legkellemesebb érzés az volt, mikor a gép földet ért és -  kinyitották az ajtót. A másik meg pipával akart beszállni s igen méltatlankodott, mert nem engedték, s mikor repülés után kiszállt a gépből, egyszeribe úgy bekapta a pipaszárat, hogy majd elharapta. A második túránál meg éppen vízbe esett az egész társaság (a leszállásnál éppen egy zsombékba gurult a gép) s igen boldogok voltak, amikor – kint voltak a vízből.
Szürkülő esthomályban oszlott szét a közönség, egy emlékkel gazdagabban, a gép pedig a jól végzett munka után, mint szétterjesztett szárnyú óriási sas, pihent a mezőn ….”
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.

szeptember 11. csütörtök
Alföldi Újság

Az újság a beharangozójában az akkor idény egyik utolsó mérkőzéséra hívja a szentesi sportkedvelő nézőket. Ajándékot szeretnének a SzTE vezetői adni a lelkes szurkolóknak olyan formán, hogy egy neves pesti csapatot hívtak meg három nap múlva vasárnap délutánra. Akkor ugyan is a méltán nagyhírű Budapesti Vasutas Sport Club első osztályú labdarúgócsapatával játszik a Szentesi TE első csapata. A korabeli tudósító nagyon bízik abban, hogy az előzőleg Kiskunfélegyházán remekül szerepelt szentesi csapat felejthetetlen élményt szerez a szurkolóiknak. Az eredményről sajnos nem maradt feljegyzés, de a később visszautalások szerint a szentesi csapat nem vallott szégyent.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


A Szentesi TE a középmagyarországi régióba került:





szeptember 14. vasárnap
15.30 Bécs, Hohe Warte: Ausztria - Magyarország 2 : 1 (1-1)




szeptember 21. vasárnap
Magyarország - Németország 4 : 1 (2-0)




1924. október

október 12. vasárnap
Barátságos
Kiskun
félegyháza: Szentesi TE - KSC 2:0 (1:0) Bíró: Grecsü




Csongrádi
reálgimnázium - Szentesi főgimnázium 2:1 (1:0)





október 19. vasárnap
Szentes: B. Vasutas SC - Szentesi TE 4:2 (1:1)




október 31.
A szezon utolsó mérkőzése hazai pályán, vendég a Kiskunfélegyháza csapata volt. Sajnos ez az év nem a legfényesebben sikerült az SzTE csapatának, hiszen nem vehetett részt a bajnoki küzdelmekben.
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.




1924. november

november 22.
a Levente Egyesület megalakulása

A Levente egyesület megalakulása, melyben az érdekes, hogy a vezetőségében nagyon sok SzTE vezetőségi tag is helyet foglalt. A Levente  Egyesületben a fiatalokat várták szívesen, melyhez azonban kötelező módon a törvény is nagyon kemény szankciókkal is melléállt. Kötelezővé téve a testnevelést mindazon fiatalnak, akik nem jártak iskolába, és a törvény megszegői bizony nagyon súlyos szankciókkal sújtották, csak orvosi - vizsgálat után kiadott, és ellenőrzött – igazolással lehetett a sportolás alól felmentést kérni!
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.