A SZENTESI FOCI - DOKUMENTUM ÉS VIDEÓ GYŰJTEMÉNYE 1940-1949-ig
a képekre kattintva azok nagyobb és letölthető teljes változata jelenik meg

 


1940.
május 12. vasárnap
MAK-SZTE mérkőzésbeharangozó

Forrás: Szentesi Napló 8.o.

1941.

Abonyi Sándor visszaemlékezései a Nagy szentesi sportkönyvben - 2006.:
"Már egészen kicsi koromban is nagyon szerettem focizni. Emlékszem, hogy Hódmezővásárhelyen laktunk a Kutasi úton. Széles utca, a házak előtt hatalmas füves terület, ahol a gyerek, ha találkozott a szomszéd srácokkal, már rúgta is a rongylabdát. Igen, mind addig azt rúgtuk, míg egy karácsony napján, kaptunk egy igazi futball labdát.
Így kezdődött, majd 1940- ben Nagyváradon folytatódott a utékszenvedély, s mint egy ragályos betegség, úgy rám telepedett. Nagyvárad és a nagy NAC kitörölhetetlen emlék életemből.
Egy 10 éves gyerek beleszeret a fociba és eldönti, Ónodi, Bodola, Tóth III-tól szeretne tanulni, hogy évek múlva az ő helyükön a NAC csodálatos szép környezetében épült pályáján védje majd meg az elődök győzelemmel teli dicsőséges emléket. Szép napokat éltem és őriztem meg a mai napig, és mindaddig, amíg élek és gondolkodom. Ez az érzés bennem él, és bízom a jó Istenben, aki mind a mai napig lelki társam és védelmezőm volt olyan helyzetekben, ahol az emberi élet semmit sem jelentett azoknak, akik a mindennapi létet meghatározták számomra.
A sorsunkat azonban nem mi irányítjuk, így aztán egy szép napon megjelentek az amerikai bombázók és láncos „csomagjaikat" a város vasútállomására és a környékére szórták, hogy meggyalázzanak egy népet, és erejük fitogtatásával félelmet keltsenek a békés emberek körében. Ezt a galádságot több esetben megismételték,
így aztán a szüleim úgy döntöttek, hogy Szentesre menekülünk a nagymamához. Így kerültem e városba 1944. októberében.
"

1941. október
október 5. vasárnap
Szentesi MÁV - Kecskeméti TE 3-1 (0-0) jv.: Szijjártó
Góllövők: Fazekas 2, Ocsovszky János 11-esből ill. Kozma

Szentesi MÁV II. - Kiskunfélegyházi LE 5-0 (1-0)

Szentesi TE II. - Kunszentmártoni TE 2-1 (1-1)

Nemzeti Sport cikk
október 26. Ocsovszky János balesetéről híradás az Orosházi Friss Újságból

A lábát vesztő játékosnak klubja széles körű gyüjtést indított, melyről még a Nmezeti Sport is hírt adott.


2019.01.06. Szabó Ili visszaemlékezése: "Ocsovszky János kapus egy iszonyatos baleset következtében a lábát vesztette. A csapat Nagyváradra, vagy a Délvidékre utazott. János bácsi az utolsó percben ugrott fel a vonatra és sajnos a kerekek alá került. Talán a meccs is elmaradt, mert sokkot kaptak a többiek is.
Sokat járt jozzánk és mint oktalan gyerek mindíg ámultam és szurkoltam, hogy hogyan tud szegényke beleülni a fonottszékbe a csikorgó műlábakkal. Régi újságok biztosan leközölték, mert Szentesen nagy híre volt."
1942.
Abonyi János visszaemlékezései a Nagy szentesi sportkönyvben - 2006.:
"Minden gyermeknek, amikor már megtanult járni, a kerek labda az, ami az ő játéka. Vannak olyan emberek, akiket egy életen át elkísér ennek a bűvös kerek labdának a szeretete, imádata és nem tud róla lemondani talán soha. Valahogy isteni irányítással én is ilyen bűvkörbe kerültem még hatévesen, kisgyermek koromban, Erdélyben, pontosabban Nagyváradon, az Erzsébet királyné úton levő NAC labdarúgó pálya előtti gyönyörű füves területen. Kisgyermek focistaként itt ismerkedtem a labdarúgás alapjaival, többi hasonló korú kis barátommal és bátyámmal. Ez a terület majdnem szemben volt a nagyváradi lakásunkkal, így mondhatni, hogy életünk nagy részét itt töltöttük nagyon hasznosan, ezen az általunk imádott helyen.
Szerettük ezt a tájat, a fákat, a bokrokat, a gyönyörű vadnarancs termését és az ózondús levegőiét ennek a vidéknek. Volt kiktől ellesni az izgalmas meccseken a futballozás fortélyait, a gyönyörű és sportszerű játékot, hiszen a NAC labdarugóinak edzéseiről és mérkőzéseiről mi nem hiányozhattunk. Tehát itt ismertük meg a csapatot, annak edzőjét, Rónai urat, akit a játékosai „Róncsa"- Bá'nak szólítottak, szeretetből és mélységes tisztelettel.
Kik is voltak a NAC labdarugói 1940 és 1944 között? Vécsei, Ónodi, Juhász, Percnyi, Tóth Matyi, Bodola, Kovács (Kopek), Lóránt, Szegedi. Ismert, nagy nevek mind. Itt szerettük volna elkezdeni - úgymond hivatalosan - mi is, a testvérbátyámmal együtt, labdarúgó pályafutásunkat, de sajnos a kegyetlen sors ezt nem engedte meg, mert a II. világháború ekkor kezdődött, és a lágyan ringatott álmunkat apró darabokra törte szét, amit egy szenvedélyes focista kisgyerek csak nehezen tud elviselni, így nem maradt más, mint emlékezni, visszaemlékezni a csodálatos régmúltra, amikor egy-egy nagy labdarúgó csatákon stolwerket, tökmagot, pattogatott kukoricát árultunk nagyon sok alkalommal azért, hogy ott lehessünk az arénában, és részesei lehessünk egy picit mi is a magunk módján, a szenvedélyes buzdításnak, a győzelmi sikerélménynek, az örömmámornak.
Feledhetetlen szép emlékek, amit még élek, nem feledek, és a szívem legféltettebb helyén őrzök ma is. Egy biztos, hogy a labdarúgás szeretete, tisztelete itt indult el bennem, még akkor is, ha a pályán belül, csak tökmagot, stolwerket vagy pattogatott kukoricát árultunk bátyámmal négy éven keresztül. Itt fedeztem fel gyermeki fejjel olyan emberi magatartást, melyet alázatnak hívnak. A NAC-NB I-es játékosaira ez kivétel nélkül érvényes volt, hiszen ez a szellem volt az uralkodó az ő köreikben.
Ezt ajánlom minden tisztelt fiatal sportoló figyelmébe!
A háború vihara 1944 őszén hazasodort bennünket Szentesre, az akkori gróf Tisza István utcába, a mai Boros Sámuel utca 17. számú házba, ahol nagymamánk lakott
."

"Nagy múltú szentesi egyesület a Szentesi Vasutas SC, amely egyes források szerint 1928-ban, mások szerint 1930-ban alakult. Alapító tagja, majd fõtitkára 1930–51-ig Gerecz Elemér volt. Legendás elnökei közé tartozott Náday Géza,aki egyben Szentes állomásfõnöke is volt. A Szentesi MÁV legjobb eredményeit a II. világháború alatt érte el, amikor a csapat megnyerte a Délvidéki Területi Bajnokságot, és osztályozó meccset játszhatott az NB II-be jutásért. Ezt sajnos nem sikerült megnyernie, így a feljutás elmaradt.
A háború után általában a megyei I. osztályban szerepelt a Vasutas, az 50-es évek korszellemének megfelelõen esetenként Törekvés, esetenként Lokomotív néven."
Forrás: szentesinfo.hu


1942. február
Szabó Dénes tagsági könyve a Szentesi MÁV sportegyesületben:

Forrás: Szabó Dénes hagyatéka

1944.

1944. május

Szentesi MÁV SC - kérelmek:

Forrás: Makra Zoltán - aktív labdarúgó 1961. és 1978. között, a Szentesi VSC elnöke 1991-től
1944. június

június 28.
Szentesi MÁV SC - elmaradt mérkőzés regionális szövetségi kitűzése:

Forrás: Makra Zoltán - aktív labdarúgó 1961. és 1978. között, a Szentesi VSC elnöke 1991-től1944. július
II.o.: Szentesi MÁV - Kecskeméti AC - június 4-ről halasztott mérkőzés

1944. augusztus


augusztus 9.
Szentesi MÁV SC - Budai Mihály honvéd leszerelési bizonylatának kikérése:

Forrás: Makra Zoltán - aktív labdarúgó 1961. és 1978. között, a Szentesi VSC elnöke 1991-tőlaugusztus 14.
Szentesi MÁV SC - elmaradt mérkőzés regionális szövetségi kitűzése:

Forrás: Makra Zoltán - aktív labdarúgó 1961. és 1978. között, a Szentesi VSC elnöke 1991-től

1944. szeptember
Abonyi János visszaemlékezései a Nagy szentesi sportkönyvben - 2006.:
"A háború vihara 1944. őszén hazasodort bennünket Szentesre, az akkori gróf Tisza István utcába, a mai Boros Sámuel utca 17. számú házba, ahol nagymamánk lakott.
Ez az utca talán a város legszélesebb utcája, ami kínálta a lehetőséget a focizásra.
Abban az időben rongylabdával, de annál nagyobb szeretettel fociztunk. Itt jöttek össze a területen lakó gyerekek: Berczeli Báli, Kürti Öcsi, Tornyi Sanyi, Tornyi Árpi, Dancsó Józsi, Bíró Jenő, Katona Józsi és a Török gyerekek, akikkel megszállottan kergettük a rongylabdát napestig, Hanka Gyuri bácsi (kedves szomszédunk) legnagyobb örömére, akit aztán kineveztünk „szövetségi kapitánynak", és ő rögtön nevet
is adott a grund csapatnak: BAC (Boros Atlétikai Club).
"


Abonyi Sándor visszaemlékezései a Nagy szentesi sportkönyvben - 2006.:
"Szentesre menekülünk a nagymamához. Így kerültem e városba 1944 októberében. A nagymama háza a gróf Tisza István utcában volt és van (ma Boros Sámuel utca 17.) a mai napon is. S milyen csodálatos utca!
Dupla széles, nem úgy, mint a város többi utcája, mely a kórház után kiszélesedik, és az utca utolsó házáig tart ez a szélesség, mintha gyakorló focipályát tervezetek volna az akkori fiatalságnak. Mit is tehettünk volna mást?! Némi talaj egy engetés után már állt is a két kapu és a foci beindult.
Velünk szemben lakott Hanka bácsi, aki abban az időben a SZTE egyik pat- rónusa volt. A háza előtt üldögélve figyelte az utca gyerekeinek lelkes focimeccseit, még nevet is adott a csapatunknak, így lettünk a BAC (Boros Sámuel Atlétikai Club). Hetek múltak el, majd egyszer odajött hozzám és felajánlotta, hogy bevisz bennünket az SZTE ifi csapatába, ahol játékos felvétel van. Mi mentünk is boldogan.
Én 17 évig rúgtam a labdát, a testvéröcsém azonban még tovább futballozott, és hosszú éveket még edzőként töltött ott el. Nagyon szerettem futballozni, de keményen kellett dolgoznom ahhoz, hogy a munkahelyemet megtarthassam.
Nem volt lehetőségem, hogy pontosan készüljek, de a szabadidőmben mindig a pályán voltam.
Az ifi csapatunk többször nyert bajnokságot, erős, kitartó, jó kis focisták voltak a csapatban, mint Horváth /Bohóc/,. Kajtár, Gágyor, Farmasi, Kandász. Sajnos már többen elmentek és fentről figyelik a mai sportéletet.
Teltek, múltak az évek, ahogy kinőttem az ifiből a II csapatba kerültem, a lelkes és híres „Kéknyíl"- be, ahol már idősebb játékosok és az ifiből érkező utánpótlás játszott.
Sokat tanultunk az öregektől, akik befogadtak, és baráti szeretettel egyengették az utunkat. Gránicz Pali volt a kapusunk, Kozma, Kandász, Jojó bácsi, Nagy Imre, Néger, Bélteki István és még sokan mások, akiknek már nem jut eszembe a nevük.
""A város megfelelõ reprezentálása végett 1926-ban professzionalista alapon jött létre az Árpád Sport Klub. Elmondások szerint még Hollandiába is kijutottak, de a lendületes kezdés után a neves játékosok 1927 tavaszán szétszéledtek, és a klub is feloszlott. 1945-ben alakult meg a szintén tiszavirág életû MADISZ, amely egy évig veretlen volt, és soraiban játszott a késõbbi magyar válogatott Babolcsay György is.
A II. világháború után a SZMTE ÉDOSZ, majd Kinizsi néven szerepelt. Jelenleg is ez a neve. Eleinte még NB III-ban, az utóbbi évtizedekben viszont csak a megyei bajnokságban küzdött. A Szentesi Honvéd csapatával Szentesi KMTE-ként is hívták az egyesületet, de 1968-ban szétváltak Kinizsire és Damjanich SE-re. Noha a Kinizsi a fénykorát a háború elõtt élte, a nevesebb NB I-be és a különbözõ válogatottakba jutó játékosokkal az 50-es évektõl dicsekedhet. A kapus Mészáros Károly, Tóth Lajos vagy Gujdár Sándor ugyanúgy innét indult, mint Orosz Pál, (elõtte Szentesi MÁV) Pusztai László, Petõ László, Kovács Pál vagy a késõbbiekben Szarvas Zsolt."
Forrás: szentesinfo.hu


1945.

1945. január

január 23. kedd
A Szentesi Lap szösszenete az újra indulásra kész Szentesi MÁV csapatáról:


Forrás: Nagy szentesi sportkönyv - 2006.

1945. március
A válogatott első mérkőzéseit a haború után Szentesen játszotta (Gallovich Tibor vezetésével) a Csongrád megyei válogatott ellen.

Forrás: Magyarország 1975.03.02.


1945. április
április 4.
Szentesi MÁV SC kérelem az országos szövetséghez megsemmisült szerelés pótlására:

Forrás: Makra Zoltán - aktív labdarúgó 1961. és 1978. között, a Szentesi VSC elnöke 1991-től"1945-ben a háború utáni új korszakban megalakult a tiszavirág életű MADISZ csapata, amelyik egy évig veretlen volt, soraiban játszott a később sokszoros válogatott Babolcsay György. Az SzMTE - SzTE labdarúgócsapat az élelmiszeripari dolgozók szakszervezetének, az ÉDOSZ-nak a nevét vette fel, majd az országos tendenciákhoz hasonlóan Kinizsi néven szerepelt, hiszen a nagy támogatók között az élelmiszeripar – Szentes különösen a húsipar, tejipar - vette ki a részét. Az NB III és a megyei I. osztály között „liftezett” a csapat sokáig."
Forrás: Garai Sz. Imre - A Szentesi Kinizsi SZITE története 2005.


Visszaemlékezések 25 év múlva:

Forrás: a Szentesi Élet 1969- októberi száma


1946.


március 10.
Szentesi MADISZ - Csongrádi Barátság 1-1 (0-0)
A Szentesi Lap tudósítása a mérkőzésről és Zsoldos Ferenc, a MÁV kapusa hazatéréséről:


március 21.
Kecskeméti MÁV - Szentesi MÁV 5-1 (1-0)
A Szentesi Lap tudósítása a mérkőzésről és a Horváth Mihály Gimnázium és a Polgári Fiúiskola csapattai közötti mérkőzés beharangozója:A Szentesi MÁV csapata a 40-es években - Gerecz Elemérrel a hátsó sorban:
április 14.
A Szentesi Lap mérkőzésbeharangozói:
május 9.
A Szentesi Lap mérkőzésbeszámolói:

Forrás: Szentesi Lap


május 12. vasárnap
Szentesi MÁV - KMTE
Csongrádon: CSBSE - MADISZForrás: Szentesi Lap

.

.

.

.

.

.

.

.

.

május 14. kedd
18.15 Szentesi MÁV - Debrecen

.

.

.

.

.

.

.

.

.


május 22. (19.?)
KTK - Szentesi MÁV 2-01 (1-0) jv.: Horváth Ferenc

Forrás: Szentesi Lap


Kecskeméti AC - Szentesi MaDISz 2-1 (2-0) jv.: Wittmannjúlius 14. vasárnap
18.30 Szeged, Erzsébet kerti pálya - vasutas bajnoki: Szegedi Tisza - Szentesi MÁV
1947.
1947. április
Képes Sport cikk a déli kerület ifjúsági válogatottjáról, melyben szentesiek is voltak:

1947. augusztus

A Szentesi MÁV igazolt labdarúgóinak névsora

Forrás: 2018. SZVSC - Makra Zoltán - aktív labdarúgó 1961. és 1978. között, a Szentesi VSC elnöke 1991-től 


augusztus 20.
18.00 Szentes - Budapest válogatott

Forrás: Szentesi Lap


1947. szeptember
szeptember 1. vasárnap
Szentesi MÁV - DVSC


szeptember 6.
Az őszi labdarugó mérkőzések sorsolásaí:

Forr ás: Szentesi Lap


szeptember 8. vasárnap
Kecskeméti MÁV - Szentesi MÁV
Szentesi Madisz - KACszeptember 11.
A Szentesi Lap cikke az új bajnoki beosztásról:

szeptember 15. vasárnap
14.30 II. oszt.: Szentesi MÁV 2 - HTVSE 2
16.30 Szentesi MÁV - Szentesi Madisz
A Szentesi Lap beharangozó cikke:szeptember 22. vasárnap
Szentesi MÁV - KRV SE
KiTE - Szentesi Madisz

szeptember 27.
A Szentesi MADISZ mai rendkívüli közgyűlésén elhagyta a MADISZ előnevet és felvette a Munkás szót az akkori elvárásoknak megfelelően.
Ezentúl a neve: Szentesi Munkás Torna Egylet, azaz SzMTE
szeptember 29. vasárnap
KiTE - Szentesi MÁV 1-2 (1-2)
Szentesi Madisz - KTK 2-3 (1-2) jv.: Salánki
Tudósítás a Szentesi Lapban a hétvégéről:

1947. október
október 6. Szentesi Lap - hamarosan szkszervezeti csapatok közötti mérkőzések Szentesenoktóber 6. vasárnap
Szentesi MÁV - KuTE 1-0
Mindszent - Szentesi Madisz 1-5
Forrás: Szentesi Lap

október 8. kedd
Vásárhelyi mérkőzés beharangozó:
Forrás: Szentesi Lap


október 10. csütörtök
Forrás: Szentesi Lap


október 11. péntek - hétvégi bajnokik beharangozása:
Forrás: Szentesi Lap


október 12. szombat
Forrás: Szentesi Lapoktóber 13. vasárnap
Szentesi MÁV - Kiskunhalasi MÁV 2-2
Kiskunmajsa - Szentesi Madisz 0-3
október 15. kedd

Forrás: Szentesi Lapoktóber 18.
Mérkőzésbeharangozók:

Forrás: Szentesi Lap


október 19.
Szakszervezeti bajnokság sorsolása:

Forrás: Szentesi Lap


október 20. vasárnap
Mindszent - Szentesi MÁV 2-3
Szentesi Madisz - KMÁV 3-2


A mai napon a Szentesi MADISZ közgyűlést tartott:

Forrás: Szentesi Lap

A megválasztott új vezetőség:
Mayer Péter elnök
Gyenes Péter elnökhelyettes
Alelnökök: Hanka János, dr. Solti László, Hegedűs István, Szántay László , Szabó József I., Dohoczky Károly, Forgó Ferenc, Fekete Antal, Gallasz László, Irházi Lajos, Csernus L. Imre, dr. Pataki Antal
Molnár László főtitkár
Hankó Endre főpénztáros
október 23.
Hétvégi eredmények:

Forrás: Szentesi Lap


október 27. vasárnap
Szentesi MÁV - Csongrádi Tisza 5-2 (0-1)
KRVSE - Szentesi Madisz 2-1 (1-0)
Mérkőzésbeharangozó ----------------------------------- és az eredmények:

Forrás: Szentesi Lap

1947. november

november 3. vasárnap
Csongrádi Barátság - Szentesi MÁV 2-0 (2-0) jv.: Salánki
Szentesi Madisz - KUTE 4-0 az első félidőben félbeszakadt a KUTE levonulása miatt

Forrás: Szentesi Lap

Mérkőzéskommentárok:

Forrás: Szentesi Lap

november 10. vasárnap
Szentesi MÁV - Jánoshalma 3-4 (2-3) jv.: Laskai
Kiskunhalasi MÁV - Szentesi Madisz 3-4
Mérkőzésbeharangozó és kommentárok:

Forrás: Szentesi Lapnovember 17. vasárnap
KTK - Szentesi MÁV
Szentesi Madisz - Csongrádi Barátság


november 15. vasárnap
Kiskunmajsai Szentesi MÁV
Szentesi Madisz - Csongrádi Tisza


november 28.
Szentesi MÁV elnökségi levél adatközlés kérésre a klub történetéről, tevékenységéről:

Forrás: Makra Zoltán - aktív labdarúgó 1961. és 1978. között, a Szentesi VSC elnöke 1991-től
1948. december

december 1. vasárnap
Szentesi MÁV - KAC
Jánoshalma - Szentesi Madiszdecember 4.
Őszi tabella:

Forrás: Szentesi Újság 3.o.
1948.

Szentesi TE ifi

Forrás: Nagy szentesi sportkönyv - 2006.
Forrás: Nagy szentesi sportkönyv - 2006.

1993. június 28. elhunyt Dorogi Zsigmond (szül.: 1931. március 1.), hajdani labdarúgó - a negyvenes évek végén Szentesen, Szentes szülötte rádiós szerkesztő:

Forrás: Szentesi Élet
október. 3.

Forrás: Nagy szentesi sportkönyv - 2006.

1949.
február 22. edzés

Forrás: Nagy szentesi sportkönyv - 2006.1949. március
március 6. SZMTE edzés

Forrás: Abonyi János, aktív labdarúgó 1949-66., edző 1976-2002.
Csapatkép:

Állnak: Koltai Gábor, Bellányi János, Mikecz Sándor, Szakál, Tóth István, Kréter Károly, Kürti Szabó Imre, Bodnár Jenő
Középső sor: Gujdár Sándor, Dorogi Zsigmond, Ankovics Imre
Guggolnak: Farkas Géza, dr. Mészáros Károly, Gujdár László


Kistelek elleni mérkőzés előtti csapatkép:

Forrás: Nagy szentesi sportkönyv - 2006.
1949. július

Abonyi János visszaemlékezései a Nagy szentesi sportkönyvben - 2006.:
"A Kinizsi igazolt játékosa 1949 nyarán lettem. Lenner Gyula bácsi igazolt le, és ez életem legszebb napjai közé tartozik. Úttörő néven szerepelt a csapat, és sok szép sikerünk volt, melynek nagyon örültünk Gyula Bá'-val közösen.
A mérkőzéseket általában vasárnap rendeztük, az első csapat mérkőzései előtt, komoly létszámú közönség előtt.
A csapat tagjai voltak: Török Lajos, Berczeli Báli, Tószenberger József, Marsi Imre, Gágyor Laci, Csányi Imre, Tóth Ernő. Az úttörőcsapatból az ifjúsági csapatba kerültem, ahol szintén Gyula bácsi segítette kibontakozásomat. Ez a csapat is megfelelően teljesített, soha nem hoztunk szégyent az edzőnkre.
"